Hír

Megjelent a 3K legújabb száma

A 3K 2019. októberi számának tartalma:

Műhelykérdések
Darabosné Maczkó Beáta: Az Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár rendezvényszervezési tapasztalatai


Horváth Tamás – Tóth-Barbalics Veronika: Mondjuk és mutassuk! A 2019. évi Országos Könyvtári Napok rendezvényei a Mezőgazdasági Könyvtárban
Horváth Sándor Domonkos: KSZR-könyvtárfejlesztések Győr-Moson-Sopron megyében

Konferenciák
Szabó Panna: Felsőoktatási könyvtárak az IFLA-konferencián: pillanat- és jövőképek
Varga Tímea: Szabad hozzáférés a joghoz, esélyegyenlőség: a Jogi Könyvtárak Szekció előadásai az IFLA-konferencián
Dancs Szabolcs: IFLA-konferencia – mindenekelőtt – a szabványok és a szerzői jog szemszögéből

Perszonália
Szilágyi Irén: In memoriam dr. Simon Zoltán

Ízelítő a lapszámból:

„Kis munkatársi létszámmal rendelkező felsőoktatási könyvtár számára a ren­dezvényszervezés csupán kiegészítő marketing eszköz lehet. A legfontosabb partnerek, az egyetemi hallgatók, akik életkori sajátosságaik és az intézményben töltött rövid tanulmányi idejük miatt kevéssé motiválhatók aktív részvételre. Nem érdemes csüggedni emiatt, mert valójában számokkal nem mérhető hatása van azon hallgatók számára, akik részt vesznek a programokon. A legfontosabb az, hogy az erőforrások felmérésével tervezzünk rendezvénynaptárt, szem előtt tartva, hogy a hagyományos könyvtári szolgáltatások színvonala nem csökkenhet.” (Darabosné Maczkó Beáta)

„Az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett programjainkon nemcsak beszéltünk és beszélgettünk a fenntarthatóságról, hanem gyakorlati példákat is bemutattunk, sőt ezen túlmenve, rendezvényeink részvevőivel közösen tettünk is a fenntarthatóság érdekében. A programok során szerzett tapasztalataink megerősítettek bennünket abban a meggyőződésünkben, hogy az ismeretközlés és szemléletformálás területén az intézményi és az egyéni kommunikáció hitelessége szempontjából rendkívül fontos a személyes példa szerepe.” (Horváth Tamás – Tóth-Barbalics Veronika)

„A magyarországi felsőoktatási könyvtári közegben – de összhang­ban a többi könyvtártípussal és az országos fejlesztési irányokkal – jelentős munkát kell még fektetni a kutatási adatok gyűjtésének és az adatvizualizációnak az elindítá­sába. A nemzetközi élvonalhoz való felzárkózás érdekében előremutató lenne a di­gitalizálás intézményi összehangolása és a repozitóriumbeli anyagok együttes szol­gáltatása. Az egyes könyvtárakban már magas hatékonysággal működő integrált könyvtári rendszerbeli – repozitóriumbeli leírások megfeleltetését széles körben ki lehetne terjeszteni, illetve a feldolgozásban tovább lehetne haladni az RDA felé.” (Szabó Panna)

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.