Hír

Megjelent a 3K legújabb száma

A 3K 2019. szeptemberi számának tartalma:

Szerkesztői előszó
 
Könyvtárpolitika
Nagy Gyula: Egyetemi könyvtárak – több mint hiteleshely
Műhelykérdések
Tóth Judit – Sarlós Boglárka – Kiss Attila István: Térhasználat és térbiztonság Az én könyvtáramban: fókuszban az online és offline akadálymentesítés
Farkas Katalin – Kőszeginé Tóth Judit: A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény régi könyveinek katalogizálása. Együttműködés intézmények és könyvtárosok között
Sóron Ildikó: A hisztis olvasó is ember. Könyvtárhasználó típusok a biblioterapeuta szemszögéből
Nemes László: Könyvtári Nap – a tudás egy helyen

Web
Garamvölgyi László: Virtuális olvasójegy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Ízelítő a lapszámból:
 
„A szakreferensek esetében különösen fontos a szakterületi végzettség. A teljesség igénye nélkül jelen pillanatban könyvtárunkban a következő végzettséggel (is) rendelkező kollégák vesznek részt ebben a munkában: vegyész, biológus, fizikus, nyelvszakos bölcsész, történész, filozófus, magyar szakos és keleti nyelvek és kultúrák szakos bölcsész. […] Az intézményi hitelességre való törekvés tudatos tervezést és cselekvést igényel. Mindezek alapját kétségkívül a tudatos munkaerő-gazdál­kodás, valamint az önképzés és a szakképzés adja. Hiteles könyvtárat csak hiteles munkatársakkal lehet csinálni!” (Nagy Gyula)

„Tény, hogy egyre több a problémás, az együttélés általános normáit betartani nehezen tudó (vagy nem is szándékozó) könyvtárhasználó, s hogy mindannyiunk jól-léte érdekében célszerűbb, ha mi, könyvtárosok lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a velük való együttélés minél gördülékenyebb legyen. Például azzal, hogy megismerjük és tipizáljuk őket, valamint tisztába jövünk saját személyiségünk lehetőségeivel és korlátaival, azaz energiát fektetünk önismeretünk folyamatos fejlesztésébe.” (Sóron Ildikó)

„Elindított szolgáltatásunk több egy virtuális olvasójegynél, hiszen számos téren túlnőtte magát az első tervhez képest, ami pusztán az volt, hogy a papír olvasójegyet átköltöztetjük okostelefonra. Épp ezért virtuális olvasójegy helyett ELTE Könyvtár WebApp néven vezettük be, mivel valójában egy böngészőben futtatható mobiltelefonos alkalmazásról van szó, aminek csupán egyik funkciója, hogy képes kiváltani a hagyományos, nyomtatott olvasójegyet.” (Garamvölgyi László)

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.