Hír

Megjelent a 3K legújabb száma

Könyvtárpolitika
Farkas Ferenc – Tóth Judit: Félidőhöz érkezett Az én könyvtáram program

Műhelykérdések
Drótos László: Webes tartalmak digitális megőrzése
Moldován István: A digitálisan született tartalmak megőrzése

Konferencia
Ásványi Ilona:Élő muzeális gyűjtemények – Élő egyházi könyvtárak
Goda Beatrix: Szakmai találkozó a Halis István Városi Könyvtárban
Hubay Miklós: Beszámoló a második Európai BIBFRAME Workshopról

Könyv
Arany Zsuzsanna: Olvasás, élmény, könyvtár: egy könyvtárostanári konferencia lenyomata

Ízelítő a lapszámból:

„A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinekcíműeurópai uniós projekt keretében megvalósuló könyvtári program többek között módszertani fejlesztéssel, mintaprogramok fejlesztésével, a könyvtárosok képzésével éri el célját, valamint azzal az országos rendezvénysorozattal, amely jelenleg is zajlik a megyei könyvtárakban. A következő esztendőben pedig egy könyvtár- és olvasásnépszerűsítő kampányra is sor kerül. A megvalósításba eddig közel 300 könyvtári szakember kapcsolódott be. Új oktatási központ létesült a fővárosi Közraktár utcában, egy 80 millió forintos beruházás eredményeként. A folyamatban lévő ingyenes módszertani és a tervezett kommunikációs képzéseken összesen 440 könyvtáros vehet részt.” (Farkas Ferenc – Tóth Judit)

„(…) a magyar internet megőrzése olyan méretű feladat, amit nem tud megoldani egyetlen intézmény és benne néhány ezzel foglalkozó munkatárs. Fontos lenne, hogy minél többen ismerjék meg ennek a szakterületnek az alapjait és kapcsolódjanak be a munkába, akár úgy, hogy megőrzésre érdemes, de kevéssé ismert magyar webhelyeket ajánlanak az erre szolgáló űrlapon, vagy archívumbaráttá alakítják át a honlapjukat, vagy segítenek a mentések minőségellenőrzésében és metaadatolásában, de akár úgy is, hogy helyi webarchívumokat hoznak létre.” (Drótos László)

„Amennyiben a könyvtárak a hagyományos gyarapítási tevékenységüket kiterjesztenék a sokféle digitálisan született dokumentumra a saját gyűjtőköreiknek megfelelően, létrejöhetne a „magyar elektronikus könyvtárak” országos hálózata. A digitális dokumentumok számának exponenciális növekedése mellett még a nemzeti könyvtár sem képes a nemzeti dokumentumokat teljességre törekvően gyűjteni. De egy széles körű munkamegosztással a digitális világ nagyobb részét őrizhetnénk meg az utókornak, elkerülve a „digitális középkort”.” (Moldován István)

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.