Hír

Határon túli öszöndíjasok a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban

A “Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése program résztvevői idén is ellátogattak a Könyvtári Intézetbe, ahol október 29-én a Könyvtártudományi Szakkönyvtár olvasótermében szakmai előadásokkal fogadták őket az intézet munkatársai.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett “Könyvtár, ami összeköt” ösztöndíjprogram célja a határokon átnyúló szakmai kapcsolatok megerősítése és újabbak kiépítése, továbbá a tapasztalatcsere és a tudásátadás lehetőségének biztosítása, amelyhez a Könyvtári Intézet és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár évről évre könyvtárszakmai előadásokat felvonultató szakmai nappal igyekszik hozzájárulni.

Ennek keretében október 29-én nyolc külhoni és két anyaországi ösztöndíjas, valamint a velük érkező öt delegált könyvtáros ismerkedhetett meg a magyarországi könyvtári rendszer sajátosságaival és nyerhetett betekintést a Könyvtári Intézet munkájába.

Az intézet dolgozói a korábbi évek tapasztalatait felhasználva megújult programmal készültek.

A résztvevőket Fazokas Eszter osztályvezető köszöntötte,  majd  Fehér Miklós intézetigazgató tartott előadást, amelyben a hazai könyvtári struktúrát és annak jogszabályi hátterét mutatta be. Ezt követően a Könyv-Olvasmány-Gyűjtemény című régi könyves kamarakiállítást tekinthették meg a vendégek, melyhez kapcsolódóan a kiállítás kurátora, Borvölgyi Györgyi tartott tártavezetést.

Tóth Béla István a Könyvtári Intézet és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár történetéről, gyűjteményéről és szolgáltatásairól beszélt, különös tekintettel a távolról elérhető szolgáltatásokra. Az ösztöndíjasok a Könyvtári Intézet Oktatási és Humáerőforrás-fejlesztési Osztályának tevékenységéről mozgóképes összeállítást láthattak, a Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztályon folyó munkát Horváth Adrienn foglalta össze számukra.

Rövid szünet után a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisáról és a KMÉR-ről , vagyis a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszeréről szintén Horváth Adrienn tartott előadást.

Az ösztöndíjasok ezután a Könyvtári Intézetben szerkesztett folyóiratokból álló ajándékcsomagokat kaptak, végezetül szerény vendégség keretében kötetlen beszélgetéssel zárult a nap.

A fényképeket Karasz Lajos és Tóth Béla István készítették.

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.