Hír

Könyvtári trendek a külföldi szakirodalomból - ízelítő a KF 2018/2-es számának referátumaiból

KF_2018/2

A referáló rovat teljes anyagában a Humanusadatbázisban lehet böngészni, legegyszerűbben a részadatbázis megjelölésével (most: KF 2018/2).

A szerkesztő, Feimer Ágnes összeállítása:

Ebben a számban – hosszú idő óta először – terminológiai kérdések is szerepelnek a 73. sz. referátumban ismertetett cikkben, amelynek címe: A technikai zsargon lefordítása.

Az egyes országok könyvtárügyét bemutató szakcsoportban a Szlovák Köztársaság könyvtári rendszerét elemzi 2007 és 2016 között a 79. sz.referátum, a 80. sz. pedig a könyvtári digitális adatok hosszú távú megőrzésének cseh koncepcióját ismerteti. Fehéroroszország könyvtárainak az elmúlt 25 évbeli fejlődéséről nyújt áttekintést a 81. sz. referátum, a 82. sz. pedig Üzbegisztán könyvtári rendszerének átalakulásáról.

A digitális bölcsészet és a könyvtáros szakma kapcsolódási pontjai a címe a 85. sz. referátumban összefoglalt cikknek, amely átfogó képet ad a digitális bölcsészettel foglalkozó könyvtárosok elvárt készségeiről. A 87. sz. referátum olyan esettanulmányt mutat be, amely a hátránnyal élők problémáira és a lehetséges megoldásokra figyelmet felhívó programok szervezését és a személyzet képzését vizsgálja. Interaktív kommunikációs eszközök távoktatásban történő használatának előnyeire világít rá a 88. sz. referátumban összefoglalt cikk.

A közművelődési könyvtárak szakcsoportjának érdekességei: a Bibliotech, az első teljesen digitális közkönyvtár bemutatása a 97. sz. referátumban, jógaóra a közkönyvtárban (98. sz.referátum), családtámogatási modellek az amerikai közkönyvtárakban (99. sz.referátum), a lengyel közkönyvtárak szerepe az információk és a közszolgáltatások elérésének közvetítésében (100. sz.referátum).

A Bibliothek c. folyóirat 2017/ 3. száma szolgált alapul az állományvédelem szakcsoportjának tartalmi feltöltéséhez: a cikkek a nyomtatott gyűjtemények megőrzésének módjait, lehetőségeit mutatják be Kanadában (101. sz.referátum), az Egyesült Királyságban (102. sz.referátum), illetve Észak-Amerikában (103. sz.referátum).

 A 105. sz.referátum európai könyvtáraknak a közös tárolásra és apasztásra vonatkozó terveit és megoldásait ismerteti.

Az olvasószolgálati pultok átszervezésének egyetemi könyvtári tapasztalatairól számol be a 109. sz.referátum. Van-e mentorálási kultúra a könyvtáros szakmában? – ezt vizsgálja a 113. sz.referátumban ismertetett cikk, a 114. sz. pedig azt, hogyan fogadták a könyvtárosok az új könyvtári rendszer (Alma) bevezetését a norvég egyetemi könyvtárakban.

Önkéntességa cseh könyvtárakban a címe a 116. sz.referátum cikkének, amely az önkéntesek könyvtári alkalmazásának számos aspektusára (pl. jogi) hívja fel a figyelmet.

A marketing szakcsoport most különösen gazdag: a 119.sz.referátum egy amerikai egyetemi könyvtár tapasztalatait írja le arról, hogyan növelte látogatottságát a közösségi média révén, a 120. sz. pedig egy olyan rendezvénysorozat külső partnerekkel történő megszervezéséről számol be, amelynek középpontjában a „Harry Potter világa” c. vándorkiállítás állt.

Az információs műveltség tanulási és tanítási lehetőségeiről ad nemzetközi kitekintést a 128. sz.referátum,  a 130. sz. pedig egy egyetemi könyvtár újszerű könyvtári bevezető képzését – amelynek címe Ismerd meg a könyvtárosodat – ismerteti. A hírek értékelésének fontosságára hívja fel a figyelmet a 131. sz.referátumban összefoglalt cikk.

A 134. sz.referátum a big data alapú technológiák könyvtári alkalmazásának lehetőségeit vizsgálja, a 135. sz. pedig azt, hogyan kell Google üzleti oldalt (Google My Business) készíteni.

A világ egyik legismertebb és legrégibb (több mint húszéves) elektronikus könyvtáráról, az Internet Archive-ról ad áttekintést a 136. sz.referátum.

Jó böngészést kívánunk!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.