Minőségmenedzsment

2017 decemberétől a 33/2017. (XII. 12) EMMI rendelet értelmében a Könyvtári Intézet végzi a Minősített könyvtár cím és Könyvtári Minőség Díj pályázatok lebonyolítását, és az Intézet dolgozta ki azt a szakmai szempontrendszert is, ami alapján a szakmai értékelés történni fog. 

Az ágazati irányítás és a Könyvtári Intézet célja, hogy a szervezetfejlesztés útjára lépve minél több intézmény legyen képes a könyvtárhasználók minőségi megszólítására, egyenletes, magas színvonalú ellátására. A könyvtárak számára segítséget jelent a rendelkezésükre álló adottságaik kibontakoztatásában az a szervezetfejlesztési keret, amit a TQM és a CAF alapú önértékelési rendszer, a KMÉR – Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési rendszere – biztosít.

pályázatot az EMMI írta ki 2018 áprilisában azon magyarországi könyvtárak számára, akik szerepelnek a Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén, rendszeresen szolgáltatnak statisztikai adatokat, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatukban elkötelezik magukat amellett, hogy szolgáltatásaikat a felhasználók igényeit szem előtt tartva, minőségi módon szervezik. A pályázóknak 2018. június 15-ig kellett pályázati anyagukat beküldeniük a Könyvtári Intézet címére.

Az előkészítés során 21 cím és 4 Díj pályázattal számoltunk, s ez a várakozás megalapozott volt. A Minősített Könyvtár címre 2018-ban három kategóriában (első kategória 20 fő feletti, második kategória  6-20 fő közötti, harmadik kategória 1-5 fő közötti könyvtár) összesen 18 intézmény nyújtott be pályázati anyagot, azaz szakmai beszámolót és önértékelést. A legtöbb pályázó a városi könyvtárak közül került ki, de ebben a körben megyei hatókörű városi, felsőoktatási, egyházi és országos szakkönyvtár is szerepel. A pályázók között többen összevont (múzeummal, levéltárral vagy művelődési központtal) intézményként működnek.

A pályázó intézményeknek szakmai beszámolóban kellett bemutatniuk, hogy könyvtáruk hogyan alkalmazza a minőségirányítási módszereket annak érdekében, hogy minél magasabb színvonalon tudják kiszolgálni mindazokat, akik a könyvtár szolgáltatásait személyesen és vagy online igénybe veszik.

A Könyvtári Minőségi Díjra két intézmény adta be pályázatát. Az intézmények két innováció bemutatásával pályázhattak. A kiírás szerint legalább az egyik innováció javasolt témája a könyvtárhasználat és az olvasáskultúra fejlesztése volt. De lehetett pályázni a Családok Évéhez kapcsolható fejlesztésekkel is. A bemutatott programok eredményességét látogatói és használati mutatókkal kellett alátámasztani. Az „innováció” fogalma pontosításra került. A pályázat szempontjából innovációnak minősül minden, az adott könyvtárban először alkalmazott új szolgáltatás, beleértve egy már meglévőnek a helyi viszonyokra történő adaptálását is. Innováció lehet még egy újfajta technológiának vagy terméknek a könyvtári környezetben való alkalmazása is, függetlenül attól, hogy a fejlesztett technológia vagy termék közvetlenül vagy közvetetten vesz részt az olvasók kiszolgálásában. A díjra pályázó könyvtárakkal szemben elvárás volt, hogy valamilyen felmerülő külső, tehát felhasználói, vagy belső, tehát munkatársi igény támassza alá bevezetését, alkalmazásának indokoltságát.

A Minősített Könyvtár címre és Könyvtári Minőségi Díjra pályázó könyvtárakat július hónapban, előzetesen egyeztetett időpontban, helyszíni vizsgálat céljából két szakértő fogja felkeresni. A szakértőket a minőségmenedzsment és a könyvtárügy szakterületéről a Könyvtári Intézet kéri fel. A helyszíni vizsgálatok kiértékelését, a szakértők által készített beszámolók összesítését követően a Könyvtári Intézet szakmai értékelést készít, amelyet a miniszternek ad át. A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj odaítéléséréről a miniszter dönt. A pénzjutalmak és oklevelek átadására az október 23-dikai nemzeti ünnep alkalmával kerül sor.

A Minősített Könyvtár címet és Könyvtári Minőségi Díjat elnyerő intézmények szakmai anyagukat közzé kell, hogy tegyék honlapjukon. Ezek, mint jó gyakorlatok kerülnek a későbbiekben bemutatásra országos, regionális és helyi konferenciákon és szakmai napokon.

Minősített Könyvtár cím birtokosok:

 

Év

Intézmény

1

2011

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, Debrecen

2

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Nyíregyháza

3

2012

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger

4

2013

Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét

5

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvár és Levéltár, Szombathely

6

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

7

2015

Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont

8

Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Debrecen

9

Mezőkovácsházi Városi Könyvtár

10

Budapesti Műszaki Egyetem és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár

11

2016

Derkovits Kulturális Központ Hamvas Béla Városi Könyvtár, Tiszaújváros

12

Fejér György Városi Könyvtár, Keszthely

13

Hamvas Béla Városi Könyvtár, Százhalombatta

14

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, Miskolc

15

Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár, Cegléd

16

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged

17

Széchenyi István Egyetem Egyetemi Könyvtár, Győr

18

2018

Békés Megyei Könyvtár

19

Békés Városi Püski Sándor Könyvtár

20

Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár

21

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár

22

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár

23

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér

24

ELTE Egyetemi Könyvtári Szolgálat

25

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

26

Határ Győző Városi Könyvtár

27

Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár Jászberény

28

Országos Idegennyelvű Könyvtár

29

Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Könyvtára

30

Szentes Városi Könyvtár

31

Szent István Egyetem Entz Ferenc Könyvtár és Levéltár

32

Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom Városi Könyvtár

 

Könyvtári Minőségi Díj birtokosok:

Sorszám

Év

Intézmény

1

2014

Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, Kecskemét

2

2015

Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, Eger

3

2016

Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár

4

2018

Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ

 

A téma intézeti felelőse: Horváth Adrienn

Kapcsolódó dokumentumok


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.