Hír

Megjelent a 3K legújabb száma

A 3K 2019. áprilisi számának tartalma:

Szerkesztői előszó 

Extra Hungariam
Dömsödy Andrea: A rigai könyvtárak üzenete 

Műhelykérdések
Dóra László: Kölcsönzési ranglisták – 2018

Konferenciák
Czákné Szomor Ildikó – Forgács Hajnalka – Laczkó Bence – Maltsik Balázs –Villám Judit: Szakkönyvtári seregszemle negyedszer      
Dancs Szabolcs: Digitális emlékezet, adatvédelem és szerzői jog: beszámoló Tallinnból 

Perszonália
Vasné Tóth Kornélia: Egy lelkész-könyvtáros halálára In memoriam Imolay dr. Lenkey István (1941–2019)

Könyv
Pogány György: Dokumentumgyűjtemény a Zeneakadémia könyvtárának történetéről
Hernek István: Egy Networkshop konferencia lenyomata 
Maróthy Szilvia: Szabad hozzáférésű irodalom: Kerekes Pál új Kalauza 

Ízelítő a lapszámból:

„A Könyvtárostanárok Egyesületének (KTE) a 2017-es wrocławi IFLA konferencián bemutatott Közös cselekvés a civil társadalomért és az oktatás minőségéért című előadása meghívást kapott a Lett Könyvtárosok Egyesületének 2019. áprilisi, immár 20. alkalommal megrendezett éves országos konferenciájára, amely ezúttal a „Könyvtárak – párbeszéd a változásról” címet viselte. […] Az előadás megtartása mellett a meghívás jó alkalom volt arra is, hogy betekintsünk a lett könyvtári kultúrába. Kérésünkre vendéglátóink több könyvtárlátogatást is szerveztek számunkra. […] Jóllehet csupán látogatóként voltunk jelen, de úgy gondoljuk, hogy a látottak és a személyes benyomásaink érdekesek és hasznosak lehetnek a hazai szakmai közönség számára.” (Dömsödy Andrea)

„Egy korábbi – e lap hasábjain Mit olvastunk 2015-ben? címmel megjelent – írásunkban felmértük egy fővárosi peremkerület könyvtárának látogatottságát. Adataink az olvasói statisztikára támaszkodtak, amelyek segítségével megvizsgáltuk a könyvtárba beiratkozott személyek számát, a beiratkozás módját, életkorukat, valamint a nemek összetételét. Ezenkívül a vizsgált könyvtár kölcsönzési statisztikáiból összeállítottuk a legkeresettebb szerzők és a legtöbbet kölcsönzött könyvek listáját. Most, három évvel később megismételtük felmérésünket ugyanabban a könyvtárban.” (Dóra László)

„Nem sokkal a digitális egységes piac szerzői jogi szabályozásáról szóló, régen várt uniós irányelv 2019. április 17-ei elfogadása után, valamint kevéssel a hivatalos publikálás időpontját, 2019. május 17-ét megelőzően, 2019. április végén nemzetközi konferenciát tartottak Tallinnban, az Észt Nemzeti Könyvtár épületében a kulturális örökség digitális megőrzésének szerzői jogi és személyiségi jogi vetületeiről. A Memóriaintézmények lehetőségei és változásai a digitális világban című konferencia apropóját egyfelől a már említett direktíva, valamint az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) hatályba lépése adta.” (Dancs Szabolcs)

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.