Hír

K2 - A jövő könyvtári terei (2018. 04. 20.) - elérhető prezentációk és beszámoló

A Könyvtári Intézet 2018. április 20-án a Korszerű könyvtár, korszerű szolgáltatások - K2 továbbképzési sorozat keretében szakmai műhelynapot szervezett A jövő könyvtári terei címmel, az Országos Széchényi Könyvtárban.

A könyvtár digitális térben való megjelenése mellett a fizikai könyvtári terek sem veszítik el a jelentőségüket, de új funkciókat fognak betölteni a jövőben. A köz- és a felsőoktatási könyvtárak esetében is fontos feladat beépíteni a felhasználói igényeket. Előadóink innovatív, korszerű haza és nemzetközi megoldásokkal ismertették meg a szakmai közönséget, s a témát több könyvtártípus alapján is körbejárták.


A továbbképzési nap köszöntőjét dr. Tóth Máté, a Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály vezetője tartotta, amelyben hangsúlyozta, hogy a K2 sorozat már 8 éve kívánja a technológiai és egyéb újdonságokat bemutatni a könyvtárosok számára.


Az első előadó, Dr. Virágos Márta  volt, a DEENK nyugalmazott főigazgatója, jelenleg a Debreceni Egyetem Informatikai Karának tudományos főmunkatársa. Előadásának témája a felsőoktatási könyvtári innovatív terek voltak. A felsőoktatási környezet, a megváltozott tanulási szokások bemutatása után a hazai könyvtári helyzetet ismertette, miszerint az elmúlt időszakban a felsőoktatási könyvtárakban itthon is jelentős funkcióbővülést lehet érzékelni, ezek alkalmazkodnak a használók egyre differenciáltabb igényeihez. Jellemző az újfajta tanulási és a rekreációs igények együttes megjelenése. A használók igényeihez igazodó terek kapcsán a könyvtár mint „harmadik hely” fogalmát és szerepét hazai és külföldi példákon keresztül mutatta be . A felhasználóknak a bevonása, ösztönzése a közösségi tér megtervezésébe, több módon is történhet, erre vonatkozó jó gyakorlatot a DEENK-ben is láthattunk.


Dr. Horváth Sándor Domonkos, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatójának prezentációja a könyvtári helyiségek mint szerethető terekről szólt, és kimondottan Győr-Moson-Sopron megyei példákból indult ki, saját tapasztalatait gyűjtötte egybe. Minden esetben az állománymenedzsment a felújítás alapja. Az általuk elvégzett KSZR szolgáltató helyek  felújításánál, tehát az 5000 fő alatti települések esetében is azt tapasztalták, hogy folyamatosan változnak a kis közösségek esetében is az igények. Az előadó számos példát mutatott a képes összeállításában olyan terekről, amelyek megújult, színes könyvtári helyiségekké váltak. A KSZR-en kívül egy fiókkönyvtár megújulását is ismertette, valamint a hallgatóság a Kisfaludy Károly Könyvtárról készült tervekbe is betekintést nyerhetett.

Szabó Piroska, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár könyvtárosa, a Szakkönyvtár új szerzeményei alapján készítette el előadását, melynek címe Könyvtári terek a megújulás szolgálatában: nemzetközi kitekintés volt. Az első kötet könyvtári és tanulóterekről megújításáról szól, projekteket, trendeket, ötleteket mutat be (Better library and learning space: projects, trends and ideas). A második ismertetett könyv inkább átalakulásról, technológiai változásokról és felújításról szól (Space and Collections Earning Their Keep: Transformation, Technologies, Retooling). Az ismertetett könyvek megtalálhatók a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban, könyvtárközivel is kölcsönözhetők.

Mikolasek Zsófia, a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatója a könyvtári zöld terekkel foglalkozott. 2010-ben született meg a gondolat, hogy a könyvtáruk fókuszáljon az ökológiai gondolkodás, a környezettudatosság terjesztésére, az erre való szemléletformáló nevelésre, programok szervezésére, a környezeti információk kiemelt gyűjtésére és szolgáltatására. A könyvtárnak fizikai és virtuális terei is segítik, megvalósítják ezt a célkitűzést. Található az intézményben Öko-sarok, zöld polc, a falakon kívül pedig Öko-terasz. A virtuális terekre is nagy hangsúlyt fektetnek, az intézmény honlapján  is kialakítottak egy külön részt, amely a témával kapcsolatos információkat adja át, köztük az ökológiai gondolkodás erősítése Tatabánya város lakóközösségében könyvtári eszközökkel foglalkozó kiadványt . A programjaik során is az ökogondolkodást kívánják átadni a könyvtárba látogatóknak.

Gulyás Enikő a „Cselekvő közösségek  - aktív közösségi szerepvállalás” - EFOP-1.3.1-15-2016-00001 azonosítószámú projekt szakmai vezetője és Nagy Andor a projekt munkatársa ismertette, hogy mit ad a projekt a településeknek, közösségeknek, kulturális szakembereknek, könyvtáraknak. Az előadás fókuszában egy virtuális tér, egy online közösségi enciklopédia volt: a Cselekvő Közösségek Wiki , amely egy online közösségi tér, sok könyvtári vonatkozású szócikkel. Célja a projekt eredményeinek könnyen kezelhető, közérthető módon való közzététele a nagyközönség számára, a Cselekvő Közösségek Wiki felhasználóinak bevonása a módszertani fejlesztésbe. Az oldal teljesen akadálymentes, reszponzív és két nyelvű.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.