Hír

Az Országos Széchényi Könyvtár az online térben - interjú

interjú a Katolikus Rádióban

2020. május 20-án interjút hallhattunk a Magyar Katolikus Rádió Kapcsolatban című műsorában Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvár főigazgatójával. A központban természetszerűen a nemzeti könyvtárnak a járványveszély ideje alatti működése állt -- az ügyeleti rend és a távmunka megszervezésétől az online térbe költözésig és a digitális tartalomgyárként való működésig.

Mivel a nemzeti könyvtár információs központként a hazai könyvtárakat is szolgálni kívánja, intenzíven foglalkozik olyan témákkal is, melyek nemcsak a széles nagyközönség, hanem a könyvtáros kollégák érdeklődésére is számot tarthatnak. Ennek jegyében a főigazgató az Országos Széchényi Könyvtárban zajló tevékenységek eredményei között sorolta a Könyvtári Intézet honlapján A járványügyi helyzet kezelése a könyvtárakban menüpont alatt található tartalmakat is.

·        Kiemelte A kibontakozás útjai címmel készített nagy nemzetközi áttekintést, melyben feltérképeztük, hogy milyen könyvtári szolgáltatásokat nyújtanak ma a világ könyvtárai, milyen újranyitási terveik vannak, illetve mely országokban mikor és milyen módon nyitják meg újra kapuikat a könyvtárak.

·        Megemlítette az Álhírek és infodémia a koronavírus korában című széles körű nemzetközi összeállítást, melynek témája, hogy a könyvtárak hogyan tudják segíteni a hiteles tájékozódást.

·        Szó esett a Könyvtári gyűjtemények fertőtlenítése kapcsán készített villámkörképről és a

·        Virtuális országjárásról, melynek keretében az egyes megyék könyvtáraiból és könyvtárosaitól tudhatjuk meg, hogyan birkóznak meg a járványveszély okozta kihívásokkal,

·        valamint a Koronavírus-járvány idején a határon túli magyar könyvtárakban című, rövid videókból álló sorozatról, mely arról ad képet, hogyan alakították szolgáltatásaikat ottani kollégáink.

·        A szélesebb közönségnek szóló Könyvtárak.hu portál feladata, hogy különböző szolgáltatásaival élő kapcsolatot teremtsen az olvasók és a könyvtárosok között. A szerkesztők az aktuális hírek közzétételén kívül könyvtári rendezvényfigyelőt, és az olvasás megszerettetését és a könyvkultúra népszerűsítését szolgáló gyermekirodalmi ajánló rovatot is működtetnek.

A beszélgetés megtalálható a Magyar Katolikus Rádió archívumában.

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.