Hír

Felhívás az IFLA és négy partnerszervezet nyílt levelének aláírására

A vezető könyvtári, levéltári és múzeumi szervezetek felszólítják a WIPO-t és a WIPO tagországokat, hogy támogassák a kulturális örökség megőrzését

Az IFLA és partnerszervezetei, az Electronic Information for Libraries (eifl), az International Council on Archives (ICA), az International Council on Museums (ICOM), és a Society of American Archivists (SAA) közös nyílt levelükhöz várják további intézmények és magánszemélyek csatlakozását. A levél a  Szellemi Tulajdon Világnapjának idei témájához kapcsolódva   született, és arra hívja fel fel a WIPO (World Intellectual Property Organization) és a WIPO tagországok figyelmét, hogy a klímaváltozás által is fenyegetett kulturális örökség digitalizálással történő megőrzése érdekében sürgős és globális intézkedésre van szükség a jogi szabályozás terén.

A WIPO által 2019-ben szervezett regionális szemináriumokon és nemzetközi konferencián konszenzus született abban, hogy a szerzői jogban megnevezett jogi kivételek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az örökségvédelmi intézmények - könyvtárak, levéltárak és múzeumok - elkészíthessék a művek megőrzési példányait. A jogszabályok azonban országonként eltérőek, ami akadályozza a határokon átnyúló közös munkát. Sürgős szükség van ezért olyan egyértelmű és egységes nemzetközi jogi szabályozásra, mely megoldja ezeket a problémákat.

A klímahelyzet és a kulturális örökség megőrzésének összefüggéséről, a jelenlegi helyzetről és a megoldásról az IFLA honlapjáról tájékoztódhatunk.
A levelet eddig több mint 190 intézmény és majdnem 200 magánszemély írta alá.

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.