Hír

A Hold nagyobb, mint a Nap! :)

Megjelent nálam egy ismeretlen ember és azzal kezdte, hogy ő engem gazdaggá fog tenni, mert ő olyan tudományos felfedezést tett, amit ha én publikálok, kapkodni fogják. Nocsak! Hát ő “tudományos alapon” bebizonyítja, hogy a Hold nagyobb a Napnál! Erősen felcsúszott a szemöldököm a homlokomra. Hogyan? Hát hallott-e már Ön arról, hogy létezik napfogyatkozás? Mi tagadás, hallottam, sőt láttam is. Hát az úgy keletkezik - mondá tudományos alapon a jóember - hogy a Hold eltakarja a Napot. Márpedig ha el tudja takarni, akkor nagyobb kell legyen. Világos? 

De mennyire. Én kevésbé tudományos alapon, de kézzelfoghatóan adtam választ: Látja azt az ajtót? Látta. Látja a tenyeremet? Látta. Most a szeme elé tartottam a tenyeremet és úgy kérdeztem: most is látja az ajtót? Nem látta. Nos akkor “tudományos alapon” bebizonyítottam, hogy a tenyerem nagyobb az ajtónál. - Nem vette be. A világűrben más törvények vannak. 

A fenti adoma Vörösváry László kötetéből származik, címe: A Vörösváry Sokszorosítóipari és Kiadóvállalat : Egy volt könyvkiadó visszaemlékezései. [1982.]   

Vörösváry a múlt század elején született, és már diák korában jegyzet-sokszorosítással foglalkozott, majd könyvkiadó vállalatot alapított. Olyan ritkaság kiadása fűződik például a nevéhez, mint a Bibliográfiai lexikon, melyhez Fitz József, a Széchényi Könyvtár főigazgatója írt előszót, és amely összesen száz példányban maradt az utókorra - a további 400 krúda ugyanis megsemmisült az ostrom alatt.  

Pályafutásáról a mindössze 39 oldalas magánkiadású könyvecskében számol be. A kis kötet azonban igazán olvasmányosan tudósít a háború előtti jegyzetkiadás és a háború utáni könyvkiadás egy-egy érdekes szeletéről. 

A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban a 3-15591-es raktári számon megtalálható, és könyvtárközi kölcsönzéssel is kölcsönözhető.

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.