Hír

Könyvajánló - a KSZK legfrissebb beszerzései

A Könyvtártudományi Szakkönyvtár legfrissebb beszerzéseiből készített válogatásunk ajánlásait olvashatják. A könyvek személyesen, illetve az ODR-en keresztül könyvtárközi kölcsönzéssel is kérhetők, kölcsönözhetők.

 

 

Digital Citizenship in a Datafied Society / Arne Hintz, Lina Dencik and Karin Wahl-Jorgensen

A digitalizáció átalakította a társadalmi, politikai és gazdasági környezetünkkel való interakcióinkat, miközben növelte az állampolgári szerepvállalás lehetőségeit, illetve lehetővé tette a soha nem látott mennyiségű személyes adat összegyűjtését és elemzését is. Ez megköveteli, hogy alapvetően gondoljuk újra a digitális állampolgárságról alkotott elképzelésünket, amely annak tudatosításán alapul, hogy az embereket egyre inkább megfigyelik, kategorizálják, rendszerezik és profilozzák.

Tartalomjegyzék: https://www.wiley.com/en-us/Digital+Citizenship+in+a+Datafied+Society-p-9781509527151

 

The library assessment cookbook / ed. by Aaron W. Dobbs

A könyvtárak értékeléséről szóló „szakácskönyv” 80 gyakorlatias, könnyen megvalósítható recepten keresztül mutatja be, hogy a könyvtári szolgáltatások és erőforrások hogyan hatnak a felhasználókra. Ezenfelül a stratégiai tervezéshez, jövőbeli beszerzésekhez és a szolgáltatások fejlesztéséhez is irányt mutat. Az értékelés alapvető fontosságú egy jól működő intézmény életében, így nagy segítséget jelenthet az alábbi könyv, amely minden tapasztalati szinten mérhetővé és bemutathatóvá teszi az intézmény értékeit.

Tartalomjegyzék: https://www.alastore.ala.org/content/library-assessment-cookbook

 

Your passport to international librarianship / Cate Carlyle, Dee Winn

Szakmai életutunk bármely szakaszában vagyunk, a karrierépítés akkor is sokkal többet jelenthet annál, mintsem egy webinárium megtekintése, egy tanfolyam elvégzése vagy akár egy konferencián való részvétel. A szakmai fejlődésnek van egy másik fajtája is, amely magába foglalja az utazást, a különböző kultúrák és új nyelvek megismerését, valamint olyan interperszonális készségek elsajátítását is, amelyekre az íróasztal mögött ülve nincs lehetőségünk. A nemzetközi könyvtárakban végzett önkéntes munka nemcsak megvalósítható, hanem tökéletes recept a feltöltődésre, megújulásra és a könyvtáros szakma iránti elköteleződésre is. Ez az útmutató tartalmaz mindent, amire az induláshoz szükség van.

Tartalomjegyzék: https://www.alastore.ala.org/content/your-passport-international-librarianship

 

The handbook of art and design librarianship / ed. by Paul Glassman and Judy Dyki

A könyv művészeti és design környezetben dolgozó információs szakemberek számára nyújt elméleti és gyakorlati segítséget a könyvtárhasználók információs igényének kielégítéséhez. A második kiadás igényét a technológia gyors fejlődése, a közösségi média robbanásszerű terjedése, valamint az új szabványok és irányelvek megjelenése hozta magával. A könyv olyan nemzetközi szakértők tollából íródott, akik globális szinten képesek tükrözni a jelenlegi helyzetet.

Tartalomjegyzék: https://www.alastore.ala.org/content/handbook-art-and-design-librarianship-second-edition

 

Guide to streaming video acquisitions / ed. Eric Hartnett

A Guide to streaming videoacquisitions, avagy Útmutató a streaming videók „birtokba vételéhez” című könyv többek között egy újszerű adatátviteli megoldást, s az erre vonatkozó jövőbeli gyűjteményfejlesztési politikát, illetve könyvtárban való hasznosulását mutatja be. A módszertani útmutató hasznos tudást rejt a témában érdekeltek számára, nem feledkezve meg a licencelési tudnivalókról, illetve a használat kielemezhetőségéről sem.

Tartalomjegyzék: https://www.alastore.ala.org/content/guide-streaming-video-acquisitions

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.