Hír

A koronavírus és az olasz könyvtárak – Bergamo megye könyvtári hálózatának szolgáltatásai a járvány idején

Koronavírus Olaszországban

Európában Olaszország, azon belül is Észak-Olaszország számít az új típusú koronavírus-járvány (COVID-19) gócpontjának, ahol immár nagyon szigorú korlátozásokkal igyekeznek gátat szabni a kór terjedésének. Ebben a helyzetben természetes, hogy a könyvtárak is zárva vannak, ám nem szűntek meg szolgáltatásaikkal segíteni a lakosságot.

Az Olaszországi Könyvtáros Egyesület (AIB) honlapján például aktualizált és informatív linkgyűjteményt gondoznak, amely magában foglalja az Egészségügyi Minisztérium híreit és ajánlásait, a Polgári Védelmi Szolgálat információit, az Olasz Egészségügyi Intézet (Istituto Superiore di Sanità) ismeretterjesztő anyagait, a kormányrendeleteket és a tartományi rendelkezéseket, emellett a WHO és az Európai Járványügyi Központ (European Centre for Disease Prevention and Control) tájékoztató anyagait is közreadják. A linkgyűjteményt az amerikai Johns Hopkins Egyetem térképes alkalmazása és a National Library of Medicine tematikus oldala egészítik ki.

A járvány által leginkább sújtott megye, Bergamo könyvtári hálózata természetesen zárva tart – egyelőre 2020. április 15-ig. Honlapjuk tanúsága szerint a könyvtárközi kölcsönzést és a könyvtári előjegyzést is felfüggesztették. Online szolgáltatásaik elérését azonban megkönnyítették: a beiratkozáshoz a helyi lakosoknak elegendő e-mailben vagy a Kérdezd a könyvtárost! felületén megadni a személyes adatokat, majd a könyvtáros kérésére elküldeni a személyi igazolvány és a lakcímet tartalmazó igazolvány fotóját vagy beszkennelt változatát. Az ily módon beiratkozott könyvtárhasználók azonosítójukkal és jelszavukkal térítésmentesen hozzáférnek a megyei könyvtár által gondozott digitális gyűjteményhez: e-könyvek, hangoskönyvek, zenék, olasz és nemzetközi napilapok, játékok, adatbázisok, térképes alkalmazások, 3D-s nyomtatáshoz való szoftverek stb. széles tárházához.

Az érdeklődők előtt továbbra is nyitva áll a Kérdezd a könyvtárost! szolgáltatás, amelynek segítségével a tájékoztatás teljes egészében az online térbe költözik.

A koronavírus terjedése miatt a könyvtári rendszer honlapján az #iorestoacasa, azaz ’otthon maradok’ kampány keretében rengeteg forrást és ismeretterjesztő anyagot bocsátottak közre, külön megcélozva a legkisebbeket, az olvasásban akadályozottakat és a felnőtteket. Tematikus könyvajánlókat, a Rai edu oktatási tévécsatorna műsorait vagy éppen tavaszi nagytakarítási tippeket is kitettek, emellett a nemzetközi múzeumok ingyenesen elérhető, a fotelből megtekinthető képgyűjteményeinek listáit is közreadták.

Ami a gyerekeket illeti, a megyei könyvtári rendszer honlapján arról is találunk útmutatót, hogyan magyarázzuk el nekik, mi is a koronavírus. Mindezt egy letölthető, angol–olasz kétnyelvű képeskönyv is segíti. A távhasználat lehetőségeit a gyerekeknek szánt e-képeskönyvek, mesefelolvasásos videók, Facebook-csoportok, Youtube-csatonák, rádióműsorok, online gyerekmagazinok, korosztályok szerinti ismeretterjesztő- és tananyagok bővítik. Ezek mellett színezők, számítógépes játékok és otthoni bábszínházas vagy papírszínházas játékok linkjeit is megtaláljuk a felsorolásban. Külön kategóriát képeznek az egyes fiókkönyvtárak munkatársai által felolvasott mesék, melyeket az adott könyvtár Facebook-oldalán videó formájában tettek közzé, bizonyítva, hogy a könyvtárosok maguk is igyekeznek a közösséget szolgálni a válság közepette.

Az olvasásban akadályozottak számára hangoskönyveket, akadálymentesen olvasható könyveket, egyszerűsített nyelvhasználatú és speciális képi világú tartalmakat (pl. ún. néma könyveket – silent books) tettek elérhetővé.

A felnőttek igényeit filmklubok, webináriumok, képregények, e-könyvek, a Rai kulturális műsorai, streamingszolgáltatások, rádióműsorok, ingyenes online filmek, TED-előadások, podcastek, tömeges nyílt online kurzusok, nyelvtanulást szolgáló alkalmazások, ECDL-segédanyagok, jóga-, főző- és gitáriskolák, vagy éppen az olasz múzeumok virtuális bejárását lehetővé tevő Google Arts&Culture projektek és a Wold Digital Library kulturális öröksége szolgálják.

Egyes digitális tartalmak már régóta közkincsnek számítanak, mások a könyvtár beiratkozott olvasói számára hozzáférhetőek, végül bizonyos tartalmak a kiadók nagylelkű felajánlásainak köszönhetően érhetőek el és tölthetőek le időszakosan térítésmentesen bárki számára.

A honlapon közzétett 2020. március 30-i adatok szerint a megyei könyvtári hálózatnak 151788 beiratkozott olvasója van, az aktuális kölcsönzések száma 221503, a napi kölcsönzéseké pedig 78. A távhasználat egyéb formáit persze sokkal nehezebb nyomon követni – de okkal feltételezhetjük, hogy a Bergamo megyei könyvtári hálózat a saját eszközeivel sokat tud segíteni a helyi lakosoknak a járvány idején.

 

Illusztráció: https://pixabay.com/hu/illustrations/olaszorsz%C3%A1g-karant%C3%A9n-v%C3...

 

Az összeállítást készítette: Szabó Piroska

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.