Hír

A koronavírus hatása amerikai könyvtárakra

Összefoglaló a Wired magazin március 23-ai cikkéből: 

https://www.wired.com/story/covid-19-libraries-impact-goes-beyond-books/

Immáron jó két hete, hogy Magyarországon is zárva vannak a könyvtárak. Az Egyesült Államokban is érezhetők ezidőtájt a járvány hatásai a könyvtárügyre. Elsőként az USA nemzeti könyvtára, a Kongresszusi Könyvtár, valamint a könyvtárszakmai szervezetek (első sorban az amerikai könyvtárak egyesülete, az ALA) javasolták a bibliotékák bezárását a járvány terjedésének lassítása érdekében. A bejáratok zárva, rendezvények sincsenek beláthatatlan ideig, de áprilisig-májusig biztosan.

A könyvtárak funkciója országszerte gyorsan átalakult a járvány miatt, előtérbe kerültek a távolról elérhető szolgáltatások. San Franciscóban a hátrányos helyzetűek egészségügyi ellátását segítő menhellyé alakult át a városi könyvtár. Ramiro Salazar, a Közkönyvtárak Egyesületének (PLA) vezetője és egyben a San Antonio-i Közkönyvtár igazgatója úgy véli, most, hogy nem tudnak személyesen hozzáférni, érzik meg igazán az emberek a könyvtárak fontosságát.

A könyvtárak jóval többet jelentenek a könyvek tárházánál, a közösségi funkció egyre nagyobb és nagyobb részét képezi működésüknek. Az USA-ban különösen fontos szerepet töltenek be a hajléktalanok és a szegények ellátásában, főként olyan kisvárosok esetében, amelyek nem rendelkeznek menhellyel és otthonnal számukra. Ezeken a helyeken a rászorulók a könyvtárban húzták meg magukat, ám most ezek az emberek magukra vannak utalva a járvány ideje alatt.

Egyes helyeken a könyvtárak használati tárgyakat (konyhai eszközök, szerszámok, nyakkendők, stb.) is kölcsönöztek a szerény anyagi helyzetben élő rászorulók mindennapjainak megkönnyítésére. Most ezek a szolgáltatások is szünetelnek, nem is említve a hátrányos helyzetű könyvtárhasználók szociális életterének és sok esetben egyetlen internet-elérhetőségének helyszínét, hiszen számukra mindezt a könyvtárak biztosították.

A szerencsésebb sorsú rászorulók kevésbé szenvednek hiányt könyvtári szolgáltatásokban: e-könyvkölcsönző lehetőségek, streaming opciók (filmek, sorozatok és zene egyaránt) elérhetők az amerikai könyvtárak digitális szolgáltatási portfólióiban. E nehéz időszakban nem számít a késedelmi díj, sem a kölcsönzött dokumentumok lejárati dátuma. A kreatív könyvtárosok egyre színesebb és színesebb megoldásokat rögtönöznek a közösségi médiában és a könyvtárak honlapjain. Online felolvasások és zenés produkciók igyekeznek kitölteni a könyvtári rendezvények hiánya miatt kialakult űrt.

Már most egyértelmű, hogy gazdasági válság követi a járványt, ez pedig komoly terhet fog róni a könyvtárügyre is. A sokszor már eleve alulfinaszírozott amerikai könyvtárakra és könyvtárosokra nehéz idők várnak majd. Attól félnek az amerikai könyvtárosok, hogy éppen akkor nem lesz mód rendezvényekre és pont akkor kell majd sokuknak feladni hivatását, amikor a járvány elmúltával az olvasók leginkább számítanának a könyvtári programokra és szolgáltatásokra.

Az amerikai kollégák többsége mégis optimista. Úgy vélik, most, hogy a könyvtárak fizikai értelemben elérhetetlenek, talán a társadalom jobban megérzi hiányukat és jelentősebb támogatásra számíthatnak a lakosság részéről.

Darcy Brixey seattle-i könyvtárigazgató így fogalmazta meg a véleményét: „Valamikor majd a könyvtárak húznak ki a csávából! Ha az életed középpontjában tartod a könyvtárat, akkor látod igazán, mennyire fontos számodra!”

Illusztráció: https://pixabay.com/hu/vectors/corona-koronav%C3%ADrus-v%C3%ADrus-j%C3%A1rv%C3%A1ny-4960735/

Az összefoglalót Bódog András készítette

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.