Hír

Lebontottuk a kultúra napi minikiállítást

Minigráf-Vizigráf

Január 21-én az OSZK kultúra napi rendezvénye a Pray-kódex körül forgott. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár két minikiállítással csatlakozott az ünnephez. Az egyik a Pray-kódexről szóló könyveinket mutatta be,

 

a másik pedig a hajdan oly fontos könyvtári katalóguscédula-gyártás eszközeit.

 

Látogatóinknak így mutattuk be a könyvtárunkat és a minitárlatokat:

"A Könyvtártudományi Szakkönyvtárban bárki számára hozzáférhető az a könyvtörténeti gyűjtemény, amely számos érdekes könyvet tartalmaz a kódexekről, a Corvinákról, az írás történetéről, a könyvnyomtatásról, a cenzúra történetéről, könyvművészetről, könyvgyűjtőkről és számos egyéb izgalmas témáról. 

A könyvek egy része a Könyvtártudományi Szakkönyvtárba való beiratkozás után kölcsönözhető is. 

A Pray-kódex díszmásolatának elkészülését bemutató alkalom kapcsán most néhány míves könyvet és érdekes cikket ajánlunk böngészésre azoknak, akiket mélyebben is érdekel az első, összefüggő magyar szövegemléket tartalmazó kötet. 

További érdekesség a KSZK-ban az a két katalóguscédula-sokszorosító gép, amely tavaly év végén egy raktárköltöztetés kapcsán bukkant elő. 

 A könyvtárakban sokáig stratégiai fontosságú volt a katalóguscédulák előállításának kérdése, így az Országos Széchényi Könyvtár életében is hatalmas előrelépést jelentett az Adréma gépek beszerzése 1936-ban. A gépek ma is láthatók az ötödik emeleti folyosón. 

Később a kisebb könyvtárak céljaira sokkal kisebb készülék is elégséges lett volna, ám az amerikai gyártású MiniGraph nevű gép magas ára miatt szinte elérhetetlen volt számukra. A magyar találékonyság azonban ezt az akadályt is legyőzte: megszületett a gép magyar változata, a Vizigráf, amely megalkotója, a kiváló körmendi könyvtáros, Vizi László után kapta a nevét, s melyet egy kisszövetkezet kezdett gyártani.  

A katalóguscédula-sokszorosítás még sokáig kulcsfontosságú maradt, és megoldására számos további kreatív kezdeményezés született. Az ezeket bemutató szakirodalmat is megtalálhatják a KSZK-ban, ahol a könyvtárosok szeretettel várják az olvasókat."

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.