Hír

Mit tanulhatnak az újságírók a könyvtárosoktól?

A Journal of Academic Librarianship című folyóirat minden számában szemelvényeket közöl az éppen aktuális kutatások eredményeiből. A 3/2018-as számban – mely a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban hozzáférhető - olvashatunk arról, hogy miben járnak előbb a könyvtárosok az újságíróknál.

A Knight Foundation és a Gallup által az USA-ban nemrég végzett nagy közvéleménykutatás szerint  a hírmédiáról az amerikaiaknak mindössze 33%-ának van pozitív képe.

A könyvtárosok sokkal közkedveltebbek a lakosság körében mint az újságírók, akikből általában hiányolják az objektivitást. A könyvtárosokat sokkal megbízhatóbbnak tartják: a 35 év alattiak 87%-a gondolja, hogy tőlük megbízható és valós információt kaphat, sőt, a megkérdezettek 65%-a egyenesen úgy véli, hogy a könyvtárosok segítenek nekik a fejlődésben, a belső növekedésben. Mindannyian úgy tudják, hogy nem profitorientált szakemberekről van szó, és hogy általában segítőkész habitusú emberek mennek erre a pályára.

Hogy hogyan meríthetnének az újságírók a könyvtárosok elfogadottságából, és mit tanulhatnának tőlük – ezt tárja fel az elemzés.

U.i.: A Könyvtártudományi Szakkönyvtár a nyári szünet alatt is fogadja a könyvtárközi kéréseket!

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.