Hír

Néhány a járványhelyzet alatt (is) elérhető online forrás

A tartalomszolgáltatók a járvány idejére világszerte ideiglenes térítésmentes hozzáférést biztosítanak kínálatuk egészéhez vagy bizonyos részeihez, ehhez kapcsolódóan az EISZ oldalán összeállították a koronavírus-járvány alatt szabadon hozzáférhető nemzetközi szakirodalmi források listáját: http://www.eisz.mtak.hu/index.php/hu/378-a-koronavirus-jarvany-ideje-alatt-szabadon-hozzaferheto-nemzetkozi-szakirodalmi-forrasok.html#online-adatbazis-hasznalati-treningek

Magyarországon is akad példa szakkönyvek ideiglenesen ingyenes elérhetővé tételére:

SZAKTÁRS – Szakkiadók Társulásahttps://www.szaktars.hu/ - a magyar szakkönyvkiadók kínálatát lefedő tartalomszolgáltatás a járványhelyzetre való tekintettel április 23-ig nyílt hónap keretében ingyenesen elérhető.

Arcanum Digitális Tudománytárhttps://adtplus.arcanum.hu/hu/ - nagy mennyiségű digitalizált folyóirat, újság és könyv, amely április 16-ig szintén nyílt hónap keretében használható.

Mindezeken felül több ismert és kevéssé ismert online tartalomforrást ajánlunk az érdeklődők figyelmébe.

Nemzeti Filmintézet klasszikus magyar filmeket tett online elérhetővé: https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok

Az MTVA Archívum https://archivum.mtva.hu/ Rádióarchívuma https://archivum.mtva.hu/radio hangoskönyvekkel és komolyzenével várja az érdeklődőket, míg a Mozgóképarchívum https://archivum.mtva.hu/m3/open a közszolgálati televízió régi és új műsoraiból, filmsorozataiból nyújt ízelítőt. A kínálat sajtóarchívummal, kotta- és fotótárral bővül, igazi közszolgáltati multimédia tartalmat szolgáltatva.

Színházrajongók az MTVA Mozgóképarchívum oldalán híressé vált színházi előadások tévéfelvételeit is megtekinthetik, valamint a Fidelio kulturális portál többek között legendás operaelőadások YouTube-on elérhető felvételeiből is készített merítést: https://fidelio.hu/zenes-szinhaz/rajongo-vagy-es-otthon-ragadtal-a-legjobb-operafilmek-a-neten-153394.html?fbclid=IwAR3ZW9SQH61A77fBT841ZGvGO7TckKYtIr4JodZW2vmOA4vQvaR8ORibl8M

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának Történettudományi Intézete a honlapján ad tájékoztatást a járványhelyzet miatt elérhetővé vált igényes művekről a történelem iránt érdeklődők számára: https://tti.btk.mta.hu/?fbclid=IwAR10rJejwtsdjutlv4J7DMmyt2KxFfdOfxzbyZX98vREj6d27vnfQviy900

Kossuth Kiadó multimediaplaza.com nevű webáruházában számos ingyenes e-könyv érhető el regisztráció után: https://www.multimediaplaza.com/ekonyvek/szabadon_letoltheto

Zero Dollar Bookshttp://hundredzeros.com/ - az óránként frissülő weboldal mindig bemutatja az Amazon virtuális áruház ingyenesen elérhető vagy nagyon nagy kedvezménnyel kapható (regisztrációt követően) e-könyveinek listáját. Angolul tudóknak érdemes rendszeresen felkeresni az oldalt, továbbá pontosabb (pl. műfaj szerinti) keresésnél ajánlott az Amazon https://www.amazon.com/ oldalán is kutakodni. Sok szerző biztosít műveiből ingyenes mintát (pl. egy regénysorozat első részét) és gyakoriak a kedvezmények is az egyik legnagyobb angol nyelvű e-könyves webáruházban. Az e-könyvek az Amazon felhőalapú olvasófelületén és a letölthető multiplatform applikációján egyaránt olvashatók.

Getty Publications Virtual Libraryhttps://www.getty.edu/publications/virtuallibrary/index.html - a Getty Kiadó letölthető művészeti témájú könyveinek gyűjteménye.

Internet Archivehttps://archive.org/ - nonprofit webarchívum (Wayback Machine: https://archive.org/web/) és elektronikus könyvtár (Open Library: https://openlibrary.org/). Utóbbiban tartalmak széles kínálata érhető el; a gyűjtemény példányait ingyenes regisztráció ellenében egyidejűleg egyetlen használó kölcsönözheti ki elektronikusan, és olvashatja a webes felületen kéthetes időtartamra, a szerzői jogi szabályozásnak megfelelően. Az Internet Archive állománya hatalmas mennyiségű, közkincsnek számító nem jogvédett tartalommal is kiegészül a közreműködő amerikai és európai könyvtárak és egyéb szervezetek jóvoltából. A járvány ideje alatt (előreláthatólag 2020. június 30-ig) távoktatási céllal több mint egymillió elektronikus könyvet tettek elérhetővé az Open Library felületén a National Emergency Library szolgáltatás keretében, az egyetlen személyre korlátozott hozzáférés feloldásával, a regisztrációs és elektronikus kölcsönzési szabályok betartása mellett: https://archive.org/details/nationalemergencylibrary.

Open Culturehttp://www.openculture.com/free_ebooks - mintegy 800 angol nyelvű mű érhető el elektronikusan, elsősorban ismert, klasszikus szerzők tollából (Jane Austentől Philip K. Dicken át Oscar Wilde-ig).

Scribd online tartalomszolgáltató felületén 30 napos ingyenes próbaidőszakkal várják a felhasználókat: https://www.scribd.com/?lohp=2.

A hazánkban már jól ismert elektronikus könyvtárak a #maradjotthon! kampányban is fontos szerepet töltenek be:

Digitális Irodalmi Akadémia (Petőfi Irodalmi Múzeum): https://pim.hu/hu/dia

Magyar Elektronikus Könyvtár (Országos Széchényi Könyvtár): http://mek.oszk.hu/

Digitális Tankönyvtárhttps://dtk.tankonyvtar.hu/

A Könyvtári Intézet gondozásában működő Könyvtárak.hu portál Digitális könyvtárak menüpontja alatt az érdeklődők számos további elektronikus könyvtári tartalom gyűjteményét tekinthetik meg egy helyen: https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar

Ajánlónk végén a Pécsi Tudományegyetem egyetemi sportportáljára hívjuk fel a figyelmet, amely az otthoni táncra buzdít. A Digitális Táncterem kínálatában többek között latin freestyle tánc, alakformáló táncaerobik, valamint dolgozói  és szenior torna is megtalálható: https://egyetemisport.pte.hu/.

Illusztráció forrása: https://pixabay.com/hu/photos/laptop-k%C3%A1v%C3%A9-kar-asztal-1205256/

Share

További oldalak

 

Kapcsolat

Cím: 1016 Budapest, Szent György tér 4-6. (Budavári Palota F épület)
Postacím: 1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3725

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.