Minőségmenedzsment

A nyilvános könyvtárakat az 1997. CXL tv. 55.§. (1) k) pontja arra kötelezi, hogy szolgáltatásaikat a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezzék.

A könyvtárak ezen alapfeladatuk teljesítését a teljeskörű minőségmenedzsment (TQM) alkalmazásával érhetik el. A TQM egyik alapelve – a vevőközpontúság és a munkatársak elkötelezettsége, felhatalmazása mellett – a folyamatos fejlesztés.

Mit és hogyan fejlesszünk? A kérdésre kizárólag minden könyvtár önmaga adhatja meg az adekvát választ saját helyzetének pontos értékelését alapul véve. Az önértékelés elvégzéséhez, a fejlesztendő területek kijelöléséhez és a fejlesztési irányok meghatározásához azonban segédeszköz adható. Ez a segédeszköz a KMÉR, azaz a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere.

A KMÉR célja:

·       útmutatást adni a nyilvános könyvtáraknak a minőségmenedzsment alapú szervezetfejlesztéshez

·   segíteni a nyilvános könyvtárakat a szolgáltatásaik minőségirányítási szempontokat figyelembe vevő szervezésében

·     segíteni a nyilvános könyvtárak 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet szerinti Minősített Könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatra történő felkészülését

·     támogatni a könyvtárakat abban, hogy értékelésen alapuló döntéseket hozzanak annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az intézmény rendellenes működéséből fakadó eltéréseket

·       elősegíteni az intézmények tudatos fejlesztését

A KMÉR kidolgozása 2018 elején fejeződött be. 2018-ban a KMÉR alapján történt a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatok meghirdetése. A Könyvtári Intézet a pályázatok lezárultát követően használói elégedettség és igényfelmérést készített, majd a visszajelzések alapján elvégeztette a KMÉR felhasználócentrikus korrekcióját. Az alapelvek változatlansága mellett például lehetővé vált, hogy a pályázó könyvtár bizonyos méret vagy funkció esetén maga döntsön, mely pályázati kategóriában kívánja tevékenységét értékelni.

A KMÉR nyomtatott példánya elérhető a Könyvtári Intézetben, de kérésre eljuttatjuk Önhöz és könyvtárához. Igényleadás: minoseg@oszk.hu

Könyvtártudományi Szakkönyvtárban emellett elérhető a Magyar Minőség (külső hivatkozás) folyóirat, valamint a bőséges, a szervezetfejlesztést segítő egyéb szakirodalom is.

A nyilvános könyvtárak 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet szerinti Minősített Könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatra történő KMÉR alapú felkészülését a Könyvtári Intézet szakmai nappal és folyamatos információ megosztással támogatja. Aki 2020-ban pályázni szeretne és nem a KMÉR alapján készítette el az önértékelést, az is sikeres pályázatot nyújthat be.

 

A feladatellátást szabályozó dokumentumok:

33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet, a rendeletben meghatározott Ügyrend és Szabályzat.

 

Pályázati kiírás 2020

A pályázat letölthető a kormany.hu oldaláról is, de megtalálható a Könyvtári Intézet oldalán is. 

A szakmai beszámolók és önértékelések beadási határideje a járványügyi helyzetre tekintettel meg lett hosszabbítva 2020. július 3. 17.00-ig.

 

2019-ben Minősített Könyvtár címet nyert könyvtárak:

Bács- Kiskun Megyei Katona József Könyvtár
Csorba Győző Könytár
Justh Zsigmond Városi Könyvtár
Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár
Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár
Verseghy Ferenc Könyvtár és KözművelődésiIntézmény
Vörösmarty Mihály Könyvtár

 

2019-ben a Könyvtári Minőségi Díjat nyert könyvtár:

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár

 

Ide kattintva elérhető az összes Minősített Könyvtár címet és Könyvtári Minőségi Díjat nyert könyvtárak listája.

 

Hasznos publikációk a témában munkatársainktól:

 

Előzmények
 

A téma intézeti felelőse: Horváth Adrienn


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.