Minőségmenedzsment

A nyilvános könyvtárakat az 1997. CXL tv. 55.§. (1) k) pontja arra kötelezi, hogy szolgáltatásaikat a könyvtári minőségirányítás szempontjait figyelembe véve szervezzék.

A könyvtárak ezen alapfeladatuk teljesítését a teljeskörű minőségmenedzsment (TQM) alkalmazásával érhetik el. A TQM egyik alapelve – a vevőközpontúság és a munkatársak elkötelezettsége, felhatalmazása mellett – a folyamatos fejlesztés.

Mit és hogyan fejlesszünk? A kérdésre kizárólag minden könyvtár önmaga adhatja meg az adekvát választ saját helyzetének pontos értékelését alapul véve. Az önértékelés elvégzéséhez, a fejlesztendő területek kijelöléséhez és a fejlesztési irányok meghatározásához azonban segédeszköz adható. Ez a segédeszköz a KMÉR, azaz a Könyvtárak Minőségi Működésének Értékelési Rendszere.

A KMÉR célja:

·       útmutatást adni a nyilvános könyvtáraknak a minőségmenedzsment alapú szervezetfejlesztéshez

·       segíteni a nyilvános könyvtárakat a szolgáltatásaik minőségirányítási szempontokat figyelembe vevő szervezésében

·       segíteni a nyilvános könyvtárak 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet szerinti Minősített Könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatra történő felkészülését

·       támogatni a könyvtárakat abban, hogy értékelésen alapuló döntéseket hozzanak annak érdekében, hogy minimálisra csökkentsék az intézmény rendellenes működéséből fakadó eltéréseket

·       elősegíteni az intézmények tudatos fejlesztését

A KMÉR kidolgozása 2018 elején fejeződött be. 2018-ban a KMÉR alapján történt a Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázatok meghirdetése. A Könyvtári Intézet a pályázatok lezárultát követően használói elégedettség és igényfelmérést készített, majd a visszajelzések alapján elvégeztette a KMÉR felhasználócentrikus korrekcióját. Az alapelvek változatlansága mellett például lehetővé vált, hogy a pályázó könyvtár bizonyos méret vagy funkció esetén maga döntsön, mely pályázati kategóriában kívánja tevékenységét értékelni.

A KMÉR nyomtatott példánya elérhető a Könyvtári Intézetben, de kérésre eljuttatjuk Önhöz és könyvtárához. Igényleadás: minoseg@oszk.hu

A pályázati folyamat átláthatósága és nyomonkövetése céljából a környezttudatosság jegyében a Könyvtári Intézet Könyvtári Minőségfejlesztési Osztálya - az EMMI támogatásával és Garamvölgyi László fejlesztői munkája nyomán - megvalósította a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisán belül az új online pályázati platformot. Ezzel kapcsolatban a Könyvtári Intézet Youtube-csatornáján elérhető három videó, amelyek a pályázóknak nyújtanak segítséget, hogy eligazodjanak az adatbázisban:

A pályázati adatlapok feltöltése: https://www.youtube.com/watch?v=usibzZJdUiw

A szakmai beszámoló és az önértékelés feltöltése: https://www.youtube.com/watch?v=p0Lk_xMW0Lg

A helyszíni látogatástól a bírálatok kézhezvételéig: https://www.youtube.com/watch?v=zFWVpY1mEPE

 

Könyvtártudományi Szakkönyvtárban emellett elérhető a Magyar Minőség folyóirat, valamint a bőséges, a szervezetfejlesztést segítő egyéb szakirodalom is.

A nyilvános könyvtárak 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet szerinti Minősített Könyvtár cím és Könyvtári Minőségi Díj pályázatra történő KMÉR alapú felkészülését a Könyvtári Intézet szakmai nappal és folyamatos információ megosztással támogatja. Aki pályázni szeretne és nem a KMÉR alapján készítette el az önértékelést, az is sikeres pályázatot nyújthat be.

 

A 2021. évi Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj pályázati felhívások:

https://kormany.hu/dokumentumtar/palyazati-felhivasok

A pályázati folyamat áttekintésére segédanyagok érhetők el az oldal alján.

 

A 2020-ban nyertes könyvtárak pályázati anyagáért kattintson ide.

Ide kattintva elérhető az összes Minősített Könyvtár címet és Könyvtári Minőségi Díjat nyert könyvtárak listája.

 

Hasznos publikációk a témában munkatársainktól:

A feladatellátást szabályozó dokumentumok:

33/2017. (XII. 12.) EMMI rendelet, a rendeletben meghatározott Ügyrend és Szabályzat.

Előzmények

A Minősített Könyvtár címhez kapcsolódó grafikai elemeket innen tudja letölteni.

A Könyvtári Minőségi Díjhoz kapcsolódó grafikai elemeket innen tudja letölteni.

 


 


Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.