Információk a könyvtárak újranyitásával kapcsolatban

Koronavírus és a könyvtárak, 2020 őszétől - a beszámoló folyamatosan frissül!
A külföldi könyvtárakban a koronavírus második hulláma alatt is a tavasztól foganatosított általános jellegű óvintézkedések a mérvadók, beleértve a zárt térben történő maszkviselést, a kézfertőtlenítést, a távolságtartást és a létszámkorlátozást. Az online rendezvények továbbra is hangsúlyosak.

Körkép a könyvtárak koronavírus-járványt követő újranyitásáról
Áttekintés a hazai könyvtárak helyben használati és a kölcsönzési lehetőségeiről - tanulmány és térkép

Túl a horizonton - beszélgetések a könyvtárügy nemzetközi innovátoraival
A koronavírus-járvány után különösen fontos, hogy a könyvtárak új, innovatív szemlélettel folytassák munkájukat. Ehhez adhat segítséget az az öt részes online interaktív sorozat, melyről a Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkatársaitól, Szabó Piroskától és Bódog Andrástól kapunk részletes híradást. A Szakkönyvtár honlapján már olvasható mind az öt beszélgetés összefogalója: 

Kutatók igazolták, hogy a három napos karantént követően biztonságosak a könyvtári dokumentumok
Az IMLS honlapján közzétett jelentésben olvashatunk a Battelle laboratóriumban az elmúlt hetekben végzett tesztek eredményeiről.

Megjelent 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet a nyilvános könyvtárak megnyitásáról
A Magyar Közlöny 2020. évi 142. számában megjelent a 279/2020. (VI. 13.) Korm. rendelet, amely szerint 2020. június 15. napjától a nyilvános könyvtárak ismét látogathatók.

Újabb kérdések a tisztifőorvoshoz
A járványügyi intézkedések vidéki enyhítése kapcsán a könyvtárak működtetésére vonatkozóan kérdéseket tettünk fel a Nemezti Népegészségügyi Központnak (sajnos, válasz nem érkezett).

Friss hírek a könyvtárak tervezett újranyitásáról
A közelmúltban nemzetközi körkép jelent meg az Országos Széchényi Könyvtár munkatársainak közreműködésével a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről. A továbbiakban itt az azóta bekövetkezett, aktuális változásokat gyűjtjük. Utórezgés...

A kibontakozás útjai: szolgáltatások és újranyitási tervek a világ könyvtáraiban
Az OSZK és a Könyvtári Intézet munkatársainak szöveges és táblázatos összeállítása a könyvtárak újranyitásának lehetőségeiről


További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.