Hír

2020/2-es MAKSZAB-ajánló - kis kalandozással

Makszab

A most megjelent 2020/2-es MAKSZAB-számot lapozgatva tapasztaljuk, hogy a bevezető szerényen hallgat a bibliográfia indulásának dátumáról. Az online forrásokhoz fordulva persze, hamar szem elé kerül Feimer Ágnes cikke, melyben az őselőzményről, az 1965-ben megjelenő Gyorstájékoztató a Magyar Könyvtártudományi Irodalomról című bibliográfiáról is ír. Az 1995-ben megjelent cikk nem egyszerű bibliográfiatörténet, hanem érdekes tartalomelemzés, ami számos kérdést jár körül a megyei könyvtári híradókkal kapcsolatban.

A vizsgálódás a mai olvasót is kíváncsivá teszi: vajon napjainkban mi a helyzet a megyei könyvtári tájékoztatókkal? Némi kutakodás után kiderül, hogy nem állunk rosszul: bár a cikkben szereplő 11 megyei könyvtári lap közül (Csongrád Megyei Könyvtáros; Fejér Megyei Könyvtáros, Hajdú-Bihar Megyei Könyvtári Téka; Könyvtári Jegyzések - Békés megye, Kisalföldi Könyvtáros - Győr-Sopron megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Könyvtári Híradó, Tolnai Könyvtáros, Vas Megyei Könyvtárak Értesítője, Veszprémi Módszertani Füzetek, Zalai Könyvtári Levelező) ma már csak a Zalai Könyvtári Levelező él tovább töretlenül ugyanezen a néven, de 2021-ben nyomtatott vagy elektronikus formában olvashatjuk a Könyvtári HírZengőt (a Baranya megyei könyvtárosok lapját), a Könyvtári Mappát (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), a Polc-ont (Csongrád-Csanád megye), a Kapcsolatot (Heves megye), a Kaptárt (Jász-Nagykun-Szolnok megye), a KEMLIB-et (Komárom-Esztergom megye) és a már említett örökzöld túlélőt, a Zalai könyvtári Levelezőt is.

Honffyné Felhő Ágnes, A Magyar Könyvtári Szakirodalom Bibliográfiájának szerkesztője, a 2020/2-es számhoz is aprólékos munkával összegyűjtötte és gondosan feldolgozta a híradók cikkeit és sok egyéb, szóródó forrást. 126 lapszámból és 4 gyűjteményes kötetből összesen 398 tételt - 10 szakcsoportba sorolva, betűrendes és szakmutatóval kiegészítve. A közvetlen elérés érdekében, ahol csak lehetőség van rá, szerepel az eredeti dokumentumra mutató link is. A bibliográfia forgatása valódi élményt kínál az ínyenc szakemberek számára.

Hasznos böngészést, szórakoztató kalandozást kívánunk minden érdeklődőnek!

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.