Hír

Bemutatkozott a CELISR

CELISR (Central European Library and Information Science Review), azaz a Közép-európai Könyvtár- és Információtudományi Szemle az OSZK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár által közösen alapított új szakmai folyóirat.  

A tudományos e-folyóirat hamarosan megjelenő első számának közzétételét megelőzően, az ún. onlinefirst menüpont alatt már olvashatók tanulmányok és beszámolók. 

A debütáló számban olvasható egy alapos tanulmány a Köztaurusz szabványossági vizsgálatáról. Ahogy a szerző, Bódog András felhívja rá a figyelmet: „a Köztaurusz alapvető fontosságú az Országos Széchényi Könyvtár és számos közkönyvtár mindennapi munkájában és szabványos tartalmi feltárásában, a rendszer mindenkori szabványossága elengedhetetlen annak továbbfejlesztése érdekében. A Köztaurusz modernizálásának és a kor kihívásainak megfelelő szinten tartásának legelső lépése ez a szabványossági vizsgálat.” 

A „Könyvtári kitekintő” rovatban Roncz Melinda könyvtárigazgató a Fórum Kisebbségkutató Intézet szakkönyvtárát, a Bibliotheca Hungaricát, illetve az intézet által működtetett Szlovákiai Magyar Adatbank tartalmait és újdonságait mutatja be, majd részletes beszámolót olvashatunk Tószegi Zsuzsanna tollából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Könyvtár- és Információtudományi Intézete (ELTE BTK KITI), valamint Könyvtártudományi doktori programja által hatodik alkalommal megszervezett Valóságos könyvtár – könyvtári valóság című kétnapos konferenciáról.

Ugyancsak részletes, képes beszámolót olvashatunk a tavalyi évben Budapesten megrendezett „Europeana Aggregators’ Forum 2023” hibrid konferencia előadásairól. Ezt az írást Szüts Etele és Hegedűs Henriett jegyzik.

Kerékgyártó Ágnes a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára részeként működő Szociológiai Gyűjtemény múltját és jelenét tárja fel, kitekintéssel a könyvtár jövőbeni (híd-)szerepére.

„Perszonália” rovatban Hangodi Ágnes emlékezik meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium nyugalmazott főosztályvezető-helyetteséről, az OSZK egykori osztályvezetőjéről, az ez év február 3-án elhunyt Skaliczki Juditról. 

Az első lapszámban még egy angol és egy magyar nyelvű tanulmány közlése várható, illetve egy beszámolóé az IFLA egyik rendezvényéről. A tanulmányok a szerzői jog és a digitális bölcsészet területéről érkeznek. Jövőbeni témáink között szerepel – többek között – a zöldkönyvtár, a design thinking, az akadálymentesítés, a katalogizálás aktuális kérdései. 

 

CELISR célja megőrizni és továbbfejleszteni a Könyvtári Figyelő és a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás értékeit. A folyóirat negyedévente jelenik meg, nyílt hozzáférésű (gyémánt) modellben kiadott kiadványként: mind a publikálás, mind a cikkek letöltése ingyenes. A folyóirat nem számít fel a szerzőknek cikkfeldolgozási díjat (APC), benyújtási vagy közzétételi díjat. Az írásokat a CC BY-NC-SA licenc alapján tesszük közé, ennek értelmében a felhasználóknak joguk van a cikkek teljes szövegét másolni és terjeszteni bármilyen módon vagy formában, illetve jogukban áll azt átdolgozni, amennyiben a szerző(ke)t megfelelően feltüntetik, azaz hivatkoznak rá(juk).

A folyóirat magyar és angol nyelvű tanulmányokat is közöl, így lehetőséget biztosít a hazai eredmények és jógyakorlatok nemzetközi láttatására, amellett hogy tájékoztatást nyújt a könyvtár- és információtudomány globális trendjeiről, valamint a szakmai érdeklődésre számot tartó belföldi és külhoni fejleményekről. 

A cikkek DOI-azonosítót kapnak, és azon vagyunk, hogy minél több indexelő szolgáltatás tartsa számon a CELISR-ben megjelenő írásokat. Ezért törekszünk megfelelni a szolgáltatók által megfogalmazott szigorúbb követelményeknek. Ezért is kérjük tanulmányok esetén az angol nyelvű címet, absztraktot és kulcsszavakat, valamint a hivatkozási elvárásoknak való megfelelést. 

A CELISR publikálási lehetőséget nyújt a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar könyvtárosok számára, valamint törekszik arra, hogy a könyvtár- és információtudomány területén összekapcsolja a közép-európai régióban működő szakembereket.

A szerkesztőbizottság kialakításakor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy minden hazai könyvtáros felsőoktatási intézmény képviseltetve legyen, továbbá törekedtünk arra is, hogy a CELISR nemzetközi tanácsadó testülete jól reprezentálja a lapot. 

 

A folyóirat a https://journals.bme.hu/celisr OJS-felületen érhető el. 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.