Hír

Megjelent a 3K legújabb, 2020/6-os száma

Tartalom

Műhelykérdések
Hajnal Ward Judit: Ha nyár, akkor hangoskönyv!

Web
Németh Márton: Az OSZK Webarchívum új honlapjának felépítése és szolgáltatásai

Konferenciák
Szabó Piroska – Bódog András: Túl a horizonton. Online beszélgetéssorozat a könyvtárügy nemzetközi pionírjaival

Perszonália
Péterfi Rita: In memoriam Jáki László (1931-2020)

Könyv
Elbe István: Egy kivételes könyvtár kincsei. Todoreszku Gyula és neje, Horváth Aranka könyvtára (Todoreszku: egy kivételes könyvtár kincsei – comorile unei biblioteci unice – treasures of a unique library. Szerk. Varga Bernadett)

Fülöp Tiffany – Muzs Krisztina: Gondolatok a 2019-es Networkshop konferenciakötetről (Networkshop 2019 – konferenciakiadvány. Szerk. Tick József, Kokas Károly, Holl András)

Dóra László: Ismeretterjesztés Wohlleben módra (Peter Wohlleben: Erdei kalauz. Növények, állatok, évszakok, kirándulás)

 

Ízelítő a lapszámból

„Az angol nyelvű hangoskönyvek piacán magas a mérce. Nem elsősorban a rádiójátékra emlékeztető, hangeffektusokkal és zenei aláfestéssel tarkított felvételekre gondolok, és nem az olyan egyéni teljesítményekre, mint a brit Lorelei King, akinek felolvasásában minden egyes amerikai szereplő a karakternek megfelelő akcentussal beszél. Egy jó szöveg megérdemli, hogy az utókor számára készített hangfelvételen értelmes és kifejező olvasással megadjuk neki a kellő elismerést. Aki hallott gyenge minőségű, szuszogós-recsegős, rossz tagolású és hanglejtésű hangoskönyvfelvételt, az tudja, miről van szó. Az idegen nevek kiejtéséről nem is beszélve.” (Hajnal Ward Judit)

„A webes tartalmak megőrzése több szinten és többféle munkafolyamattal tör­ténik, és ahogy a bevezetőben már említettük, a webarchívum hozzáférés szem­pontjából is kétfelé oszlik: vannak nyilvánosan is szolgáltatott részei és van az egyelőre „sötét archívum”, amely majd a könyvtári hálózatból lesz elérhető, első­sorban kutatóknak. Ezt a kettősséget tükrözi az új honlap első, Webarchívum nevű menüpontja, mely alatt a részgyűjtemények ismertetőinél és a böngészési, illetve keresési funkcióknál is szét lett választva a nyilvános és a zárt gyűjteményrész.” (Németh Márton)

„A koronavírus-járvány hatására a könyvtárak világszerte bezártak. De a könyv­tárosok ez alatt az idő alatt is arra törekedtek, hogy fenntartsák a szociális sze­repüket, például az Egyesült Királyságban csomagokat osztottak, telefonáltak a hátrányos helyzetű használóknak, hogy megkérdezzék, jól vannak-e, illetve on­line rendezvényeket szerveztek. Az USA-ban a könyvtárosok szintén gyorsan re­agáltak a helyzetre, többek közt zoomos álláskeresési szemináriumokat tartottak. Működhet-e azonban a szociális infrastruktúra fizikai tér nélkül? Klinenberg sze­rint nem, ugyanis az internet és a közösségi média nem szociális infrastruktúrát kínálnak, csupán kiegészítik, de nem pótolják a közösségi életet, ahhoz ugyanis szükség van a fizikai térre és a személyes találkozásokra.” (Szabó Piroska – Bódog András)

 

A 3K 2020/6-os száma PDF-formátumban az alábbi linken érhető el: https://epa.oszk.hu/3k

Share

Kapcsolat

1827 Budapest, Budavári Palota F-épület

Tel: +36 1 224-3788

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.