Hír

Megjelent az Europeana Alapítvány 2023-as üzleti terve – Fókuszban a kulturális örökség közös európai adatterének fejlesztése

Az Europeana Alapítvány (Europeana Foundation) közzétette honlapján a 2023-ra vonatkozó üzleti tervétamelynek meghatározó vállalása, hogy útnak indítja az Európai Unió kiemelt kezdeményezését, a kulturális örökség közös európai adatterének megvalósítását.

Ennek háttere, az Európai Bizottság vonatkozó, 2021/1970 ajánlása így fogalmaz: „A kulturális örökséggel kapcsolatos közös európai adattér létrehozása lehetővé teszi a kulturális örökségvédelmi intézmények számára, hogy az európai adatstratégiával összhangban, éljenek az egységes piac mérete adta lehetőségekkel. Ez elő fogja mozdítani a tartalom újrafelhasználását és ösztönözni fogja a kreativitást a különböző ágazatokban, az egész gazdaság és társadalom számára értéket képviselve. Különösen magas színvonalú tartalmakat, valamint hatékony, megbízható és könnyen használható hozzáférést fog biztosítani az európai digitális kulturális örökségi javakhoz. Fokozni fogja az adatpartnerek (pl. múzeumok, galériák, könyvtárak, levéltárak) hálózatával, az aggregátorokkal és a digitális kulturális örökség területén dolgozó szakértőkkel való további együttműködést, partnerségeket és szerepvállalást. Az adattér a jelenlegi, a 2020–2025 közötti időszakra szóló Europeana stratégiára fog épülni, amelynek célja, hogy a kulturális örökségvédelmi intézményeket képessé tegye a digitális átalakulásukra.

2023-ban az adattér fejlesztése a folytonosság és a változások jegyében fog zajlani: egyrészt építve az elmúlt 14 évben elvégzett munkára, másrészt a megváltozott körülményekhez igazodóan a szükséges újításokkal.

Az Alapítvány továbbra is együtt dolgozik a kulturális örökség közösségével, annak céljából, hogy növekedjék a jó minőségű, használható és hozzáférhető adatok mennyisége az adattérben, különös tekintettel a 3D modellekre. Ezen túl fejlesztéseket vezetnek be az adatkezelés terén az adatok megbízható, közérdekű, átlátható és tisztességes felhasználása és megosztása érdekében.

Kiemelt cél, hogy 2023-ban a meglévő Europeana adatinfrastruktúrát rugalmasabbá, hatékonyabbá és az adattér törekvéseihez jobban igazodóvá tegyék. A mindenki számára elérhető digitális szolgáltatások érdekében továbbra is fejlesztik az Europeana webhelyet, amely felhasználóbarát, többnyelvű, interaktív módot kínál a kulturális örökség digitális felhasználására.

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.