Hír

A könyvszakma és a könyvtárak partnerkapcsolati lehetőségei - K 1.0 műhelynap - Beszámoló

2017. november 10-én a Könyvtári Intézet K 1.0 szakmai műhelynapot tartott A könyvszakma és a könyvtárak partnerkapcsolati lehetőségei címmel. A rendezvényen a Könyvtárellátó Nonprofit Kft., a Libri-Bookline Zrt., a Líra Könyv Zrt képviselői vettek részt. A rendezvényről készített beszámolót a tovább gombra kattinva olvashatják.

2017. november 10-én a Könyvtári Intézet K 1.0 szakmai műhelynapot tartott A könyvszakma és a könyvtárak partnerkapcsolati lehetőségei címmel. Az egybegyűlteket Fehér Miklós köszöntötte, aki jó felütést adott a napnak beszédével, amelyben az együttműködések fontosságáról beszélt.

A Könyvtári Intézet részéről egy vitaindító előadás hangzott el Horváth Adrienntől, akinek már a címválasztása is figyelemfelkeltő volt: Könyvtárak a komfortzónán túl. Előadásában kitért arra, hogy a könyvtáraknak számtalan szereplő számtalan elvárásának kell megfelelnie, ezért is nehéz levetkőzniük a sztereotípiákat. Bemutatott néhány országos statisztikát, amelyek arra hívták fel a figyelmet, milyen sok embert érnek el, milyen nagy könyvállományt mozgatnak a hazai könyvtárak, és persze ez milyen nagy anyagi keretek között történik. Le is vont egy fontos következtetést, amely talán nem minden könyvtáros részéről fogalmazódik meg: a könyvtárak igenis komoly piaci szereplők, akik egyenrangú partnerek lehetnek egy profitorientált céggel való kapcsolatban is. Azok a statisztikák pedig, amelyekkel a könyvtárak rendelkeznek, komoly piackutatási adatokat jelenthetnek a kiadók, terjesztők számára.

Az előadó ezután olyan együttműködési lehetőségeket sorakoztatott, amelyek mind könyvtárak, mind pedig a kiadók, könyvterjesztők számára előnyösek lehetnek. Ilyen például a könyvtárak webes felületeinek reklámlehetősége a különböző könyves tartalmak számára. Különösen érdekes volt a szolnoki könyvtár története, akik a helyi könyvesbolttal kezdtek együttműködni. A könyvesbolttal közös céljuk a helyi lakosok körében az olvasásnépszerüsítés. Ennek jegyében kölcsönösen segítik egymást, együttműködnek, így többek között a könyvesbolt kedvezményeket ad a könyvtárba beiratkozóknak, míg a könyvtárban külön polcon helyezik ki a könyvesbolthálózat könyveit, valamint plakátokat egy könyvekről és egyaránt reklámozzák egymás eseményeit.

A nyitóelőadást követően Bariczné Rózsa Mária mutatta be a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-t, Kopcsányi Zoltán a Libri-Bookline Zrt.-t, Újlakyné Gazdag Judit pedig a Líra Könyv Zrt.-t. Az előadások közül egyedül a KELLO bemutatása során láthattunk prezentációt, a másik két előadó szabadon beszélt, de Kopcsányi Zoltán így is összeszedetten mutatott rá azokra a kulcspontokra, amik alapján elindulhatna egy társadalmi célú együttműködés a könyvtárakkal.

A cégek bemutatkozása után egy szakmai fórum következett, amelyet Horváth Adrienn vezetett le. Mind neki, mind pedig a közönségnek sok kérdése volt a könyvterjesztőkhöz. Olyan gyakorlati kérdések is felmerültek, mint az utánrendelések nyilvántartása, az előrendelési lehetőségek, vagy a külföldi kötetek beszerzése, de kifejezetten a KELLO-nak szánt kérdések is előkerültek a tankönyvellátással kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy az alacsony beszerzési kerettel, tehát akár 500.000 forint alatt is érdemes a cégekhez fordulni. A hallgatóság kérdése alapján a könyves fesztiválokhoz, rendezvényekhez fűződő viszonyukról is sokat meséltek a jelenlévők.

A Könyvtári Intézet következő rendezvényére november 30-án kerül sor. Részletek az alábbi linken: http://ki.oszk.hu/content/k-nyvt-rak-j-szerepben-innovat-v-szolg-ltat-so...

Szervezők: Bognár Noémi Erika, Horváth Adrienn, Jávorka Brigitta

Beszámolót készítette: Jávorka Brigitta

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.