Hír

A Könyvtári Intézet ajánlása a könyvtári tevékenységek védelmi intézkedésekkel összhangban történő működtetésére

A Kormány a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásáról döntött, és az első lépcső bevezetésének időpontjaként a kettőmillió-ötszázezredik Covid19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisa beadásának napját jelölte ki. Ennek elérésével 2021. április 7. napjától életbe léphettek a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezései.

Az ajánlás tejes szövege


Ez a rendelet a könyvtárakat, a könyvtárak működését konkrétan nem nevesíti, így a könyvtárak működésére továbbra is a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadók, amely szerint „a szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.”
Ugyanakkor a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet a 3. §-a kimondja, hogy a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségben vagy helyszínen – a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. §-ára figyelemmel – megengedett a szolgáltatás nyújtása és a szolgáltatás igénybe vétele.
A könyvtárak tehát továbbra sem nyithatnak ki, de az épületen kívül nyújtott szolgáltatások – különösen az online szolgáltatások, illetve az ezekre épülő könyvcsomagkölcsönzés és -házhozszállítás – korlátozása nem áll fenn.
Felhívjuk a figyelmet, hogy a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet rendelkezéseit maradéktalanul betartva kell kialakítani a szolgáltatásokat. A külső könyvátvételi pontokon be kell tartani az egészségügyi előírásokat, az orrot és szájat elfedő maszk használatát, valamint a szolgáltatónak biztosítania kell, hogy a szolgáltatásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól legalább 1,5 méteres távolságot tartsanak, számukra a kézfertőtlenítés lehetősége biztosított legyen, és csupán a szolgáltatás igénybevételéhez elengedhetetlenül szükséges időtartamot kelljen a szolgáltatópontokon tölteniük.

Kérjük, fokozottan vigyázzanak magukra, kollégáikra és olvasóikra!
 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.