Hír

A 2024-es Pályázatismertető szakmai nap összefoglalója

A szakmai napot Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a könyvtárak és könyvtárosok szerepét a kultúra megőrzésében, illetve megköszönte a könyvtári minőségfejlesztési munkában részt vevők, köztük a Könyvtári Intézet és a szakértők munkáját.
 
Bajnok Tamara, a Könyvtári Intézet Könyvtári Minőségfejlesztési Osztályának osztályvezetője előadásának bevezetőjében bemutatta, hogy hol lehet megtalálni a Könyvtári Intézet honlapján a Minősített Könyvtár címmel (MKC) és Könyvtári Minőségi Díjjal (KMD) kapcsolatos információkat. Térképen mutatta meg a 2024-ben érvényes Minősített Könyvtár címmel rendelkező 41 könyvtár és a Könyvtári Minőségi Díjjal kitüntetett 9 könyvtár földrajzi megoszlását.
 
A Kulturális és Innovációs Minisztérium idén március 21-én hirdette ki a könyvtári minőségi pályázatokat. A pályázati adatlapot 2024. április 5-én déli 12 óráig, a szakmai beszámolót és az önértékelést május 6-án déli 12 óráig kell feltölteni a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisának Pályázat menüpontjába. Az előző években éjfél volt a határidő, ezért külön felhívta a figyelmet erre a változásra. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is három kategóriában indulhatnak a könyvtárak az MKC-pályázaton a könyvtár típusának, illetve a könyvtári munkakörben foglalkoztatottak számának megfelelően. 
 
A pályázati feltételek közül kiemelte, hogy a könyvtár tegyen eleget a kötelező statisztikai adatszolgáltatási kötelezettségének, a minőségpolitikai nyilatkozata legyen elérhető a honlapon, és rendelkezzen két önértékeléssel, amelyek elvégzése között legalább egy év telt el. A tervek szerint jövőre a hatályos stratégiai terv feltöltése is a pályázati feltételek között fog szerepelni. 
 
A pályázati adatlap benyújtási határideje (2024. 04. 05.) viszonylag közeli, de ezen valójában csak az intézmény azonosítására és a pályázati szándék bejelentésére szolgáló adatok, nyilatkozatok szerepelnek, és az adatlap benyújtása nem jelent kötelezettséget a pályázat benyújtására. Felhívta a figyelmet arra is, hogy 04. 05. déli 12 óra a kinyomtatott és aláírt adatlap visszatöltésének a végső határideje. Aki az adatlapfeltöltési határidőt elmulasztja, már nem indulhat az aktuális pályázaton.
 
A Minősített Könyvtár címre pályázóknak ki kell tudni választaniuk, hogy melyik pályázati kategóriában indulnak, hiszen ennek megfelelően kell elkészíteni a pályázatot. (Különösen az önértékelésben és a beszámoló terjedelmében van eltérés az egyes kategóriák között.) Az előadó ismertette az MKC-pályázati kategóriákat és az átjárhatósági lehetőségeket, majd a pályázati feltételek önértékelésre vonatkozó részét fejtette ki. Tavaly óta két befejezett szervezeti önértékeléssel lehet elindulni a pályázaton, és ezek eredményeit a pályázati beszámolóban kell röviden bemutatni, azaz a két értékelés közötti időben megtett beavatkozások eredményeit értékelni. Az összefoglaló lényege nemcsak hogy röviden mutassa be, hogy milyen fejlesztési irányokat határozott meg a könyvtár a korábbi önértékelési jelentés alapján, de azt is láttatni kell, hogy a bevezetett beavatkozások milyen hatással voltak az adott területek fejlődésére. Ennek az elemzésnek az utolsó önértékelés eredményein kell alapulni. Ezért különösen fontos, hogy a két szervezeti önértékelés között minimum egy év álljon a szervezet rendelkezésére. Az önértékelések dátumát (a szervezeti önértékelési jegyzőkönyv dátuma, év, hónap) meg kell adni a pályázati adatlapon. A dátumokat a helyszíni látogatáskor a kirendelt szakértők ellenőrizhetik. Az önértékelés akkor felel meg a pályázati feltételeknek, ha a KMÉR-nek megfelelően történt. A Könyvtári Intézet honlapján megtalálhatók a KMÉR és a hozzákapcsolódó értékelőlapok (táblázatok). Sőt a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisának egyik menüpontjaként a Könyvtári Intézet online önértékelési felületet is fejlesztett, amely az egyes értékelők munkáját is támogatja, de különösen az eredménykiértékelésnél és a jelentéskészítésnél nyújt nagy segítséget. A pályázat benyújtásához szükséges részletes önértékelési eredményeket azonban még nem ezen keresztül, hanem a Könyvtári Intézet honlapjáról letölthető (pályázati kategóriánként eltérő), már említett értékelőlapokon kell benyújtani, amelyek az MKC pályázati aloldalon találhatók meg. 
 
A szakmai beszámoló formai követelményei nem változtak, továbbra is a kategóriánként meghatározott terjedelmi határokon belül maradva kell elkészíteni. Fontos az igényes megjelenés a táblázatok, grafikonok és infografikák használata. Fotómellékletet továbbra sem kötelező beilleszteni, de ha a pályázó könyvtár nagyon szeretné, akkor szigorúan csak a szöveg alátámasztására vagy például az arculat tükrözésére mellékelhet fényképeket. A tartalmi követelmények közül kiemelte, hogy a pályázatnak tükröznie kell a KMÉR struktúráját (adottságkritériumok, eredménykritériumok), méréseken kell alapulnia, valamint a kulcsfolyamatok kiemelt elemzésére hangsúlyt kell helyeznie. Azoknak a könyvtáraknak, amelyek ismételten pályáznak az MKC-re, be kell mutatniuk, hogy hogyan folytatták a minőségmenedzsment-tevékenységüket az előző pályázat elnyerése óta, hogyan építették be az előző helyszíni látogatás során megfogalmazott szakértői véleményeket a mindennapi munkájukba. 
 
Könyvtári Minőségi Díjra pályázni csak érvényes MKC birtokában lehet, a különbség a cím pályázathoz képest annyi, hogy a szakmai beszámolóban itt már a könyvtár nem a teljes körű minőségmenedzsment-tevékenységét járja körül, hiszen azt már megtette a cím pályázatnál, hanem két megvalósult innovációját mutatja be a Szakmai innováció a könyvtárban címmel megtalálható segédanyagban megadott szempontok szerint. A segédanyag a Könyvtári Intézet honlapján található. Az előadó ismertette, hogy eddig kik nyerték el a Könyvtári Minőségi Díj kitüntetést, és azt is, hogy melyik az a 29 érvényes MKC-vel rendelkező könyvtár, amelyik 2024-ben pályázhat a díjra. 
 
A 9 Könyvtári Minőség Díjjal kitüntetett könyvtár:
Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár (Kecskemét)
Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (Eger)
Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (Debrecen)
Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ (Gödöllő)
Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár (Szeged)
Békés Megyei Könyvtár (Békéscsaba)
Jászkerület Kulturális és Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Városi Könyvtár (Jászberény)
Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény (Szolnok)
Vachott Sándor Városi Könyvtár és Kiállítóhely és Muzeális Gyűjtemény (Gyöngyös)
 
A KMD-pályázatra benyújtandó dokumentumok benyújtási határideje megegyezik az MKC-határidőkkel (adatlap: 2024. 04. 05., beszámoló és önértékelések 05. 06. déli 12 óra). A beszámolóval szemben támasztott elvárások formailag szintén hasonlók az MKC-beszámolónál ismertetett elvárásokhoz. Itt nincsenek kategóriák, ezért terjedelmileg egységesen bele kell férnie a beszámolónak a 125 ezer karakterbe. Fontos, hogy a KMD-pályázati beszámolónak a Szakmai innováció a könyvtárban című segédlet struktúráját kell tükröznie. A díj kitüntetés, örökre szól, a címmel ellentétben nem jár le a használati ideje.
 
A pályázat benyújtásával kapcsolatos gyakorlati tudnivalók kiemelt témája volt a Magyarországi Könyvtárak Adatbázisán belül található Pályázatok menüponton keresztül történő online pályázati platform használata, illetve a platform használatához készült kisfilmek:
 
Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy a sikeres pályázat megírásához és benyújtásához nem elég csupán az ezen a tájékoztatón hallott információkra hagyatkozni, hiszen a pályázati felhívások írásban tartalmazzák a részletes szabályokat. Javasolt továbbá néhány ellenőrző kérdés megfogalmazása, amin csekklistaszerűen érdemes a pályázat feltöltése előtt végigmenni:
A Minőségpolitikai nyilatkozat feltöltött verziója ugyanaz, mint ami a honlapon van?
Eltelt több mint egy év a két önértékelés között?
A karakterszám megfelel az előírtaknak?
A beszámoló a KMÉR (vagy a Szakmai innováció a könyvtárban című segédlet) struktúráját tükrözi? 
A kategóriának megfelelő alkritériumok megvannak? 
A beszámolóban hivatkozott dokumentumokat célszerű linkként megjeleníteni.
A két megvalósult innovációhoz rendelkezésre áll megfelelő számú mérés?
Az eredménykritériumok bemutatására jellemzők a grafikonok, táblázatok és infografikák?
A közölt képanyag valóban plusz információt hordoz?
A kulcsfolyamatokat kiemelten elemzi a beszámoló?
Az utolsó önértékelés alapján bemutatásra kerülnek a fejlesztési irányok?
 
Az előadó kitért a pályázatok elbírálásának menetrendjére, és adott néhány tanácsot arra is, hogyan érdemes készülni a bírálók helyszíni látogatására. A bírálati menetrendről szóló kisfilm szintén elérhető az MKC aloldaláról.
A pályázat során felmerülő kérdéseiket a minoseg@oszk.hu e-mail-címre várja a Könyvtári Minőségfejlesztési Osztály.
CsatolmányMéret
Fájl palyazatismerteto_szakmai_nap_2024.pptx6.23 MB
Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.