Hír

Körkép az egyetemi kutatásokról – elérhető prezentációk és videók – K2 továbbképzési sorozat

2019. május 21-én a Digitális tartalom, digitális szolgáltatás - K2 továbbképzési sorozat keretében szakmai továbbképzési napot szerveztünk Körkép az egyetemi kutatásokról címmel. A nap prezentációi és az előadásokról készült videófelvételek az alábbi beszámolóban megtekinthetők.

A 2018/2019-es évad negyedik, utolsó szakmai továbbképzési napján a hazai egyetemek fiatal tehetségei mutathatták be kutatásaikat, amelyek a könyvtártudomány többféle területét érintik. Ez az alkalom lehetőséget teremtett a pályakezdőknek és a doktoranduszoknak a szélesebb szakmai publikum előtti bemutatkozásra, munkájuk ismertetésére.

A továbbképzési nap résztvevőit Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója köszöntötte, a zárszót dr. Tóth Máté, a Kutatási és Szervezetfejlesztési Osztály vezetője mondta el. A nap moderátora Nagy Andor volt.

Szüts Etele (ELTE): Kulturális örökségünk digitalizálásának problémái

 

Akik közgyűjteményekben dolgoznak, tudják, hogy a hazai közgyűjteményi és közművelődési intézményekben tárolt magyar kulturális örökség digitalizációjának megvalósítására nem jellemző a folytonosság. Gyakoriak a párhuzamosságok és a megszűnő, újrainduló projektek, melyek – ettől még – hatással vannak a következő nemzedékek műveltségére, olvasási és kutatási szokásaira is. A kutatás a Neumann-ház létrejöttétől a napjainkban formálódó új közgyűjteményi online keresőrendszer, a Nemzeti Adattár Projekt (NAP) létrejöttéig vizsgálja a stratégiákat, a módszereket és az eredményeket. A megfogalmazott, kitűzött célokat veti össze a megvalósult eredményekkel, továbbá a felmerülő problémákat igyekszik tudományos igénnyel tanulmányozni, rendszerezni a tanulságokat.

Pápai Dóra (PTE): A modern formai feltárás lehetőségei: mi micsoda a korszerű katalogizálásban?


A különböző könyvtári fórumokon és a szaksajtóban szinte kikerülhetetlen téma a katalogizálás megújítása, ami legalább annyi innovatív ötletet kínál, mint amennyi kérdést és bizonytalanságot felvet. Az előadás célja az volt, hogy áttekintést adjon a MARC, a Dublin Core, az RDA és a BIBFRAME rendszerekről, bemutassa a különböző katalogizálási eszközök, formátumok, szabványok, modellek mibenlétét és alkalmazási környezeteit. Az összehasonlítás során a résztvevők megismerhették az egyes formai feltárási eljárások közötti hasonlóságokat és különbségeket, ezáltal betekintést nyerhettek a katalogizálás fejlődésébe és mai helyzetébe, ami nem utolsósorban segít kontextusba helyezni az RDA-hoz vezető utat.

Hubay Miklós (ELTE): A szemantikus adatpublikáció gyakorlati kérdései – tények és mítoszok

 

A szemantikus web technológiájának alkalmazása sok közgyűjtemény számára többoldalú kihívást jelent. Új szemléletmódot, a könyvtári feldolgozás munkafolyamatának teljes átalakítását. Valójában a könyvtártudomány és informatika nagyon szerencsés egymásra találásának vagyunk szemtanúi, amely két szempontból is gyümölcsöző a könyvtárosok számára. Az előadás áttekintést adott a fejlődési folyamat legfontosabb mérföldköveiről, amelyek előkészítették a napjainkban is zajló változást. A könyvtárak előtt álló feladatokról és választási lehetőségekről is szó esett.

 

Nagy Bence Ádám (ELTE): Felhasználó-központú könyvtárak kialakulása Magyarországon 1945-2014 között

 

Az előadás során a hallgatóság végigkövethette a felhasználóközpontú könyvtárak kialakulását Magyarországon. Az előadó kutatásában az 1945 és 2014 közötti időszakra koncentrál. Bemutatta magyarországi könyvtárpolitika azon intézkedéseit, amelyek elősegítették azt, hogy ma már ideológiamentesen, szabadon, az olvasói igények figyelembe vételével lehessen a könyvtárakat üzemeltetni.


A rendezvény folyamán az érdeklődők ez alkalommal is válogathattak a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK) friss, a témához kapcsolódó beszerzéseiből. Emellett a KSZK összeállított egy válogatott bibliográfiát is, amely hozzájárul a témákban való elmélyüléshez.
 

A továbbképzési nap a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

 

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.