Hír

A pandémia után is velünk maradó új típusú könyvtári szolgáltatások – az Országos Széchényi Könyvtár legfrissebb felmérése a hazai könyvtárak újranyitási terveiről

A könyvtárak válaszai az újranyitásra - infografika

A Könyvtári Intézet 2021. május 17. és 25. között szondázta a hazai könyvtáraknak a járványhelyzet csillapodását követő újranyitási terveit, miután a Kormány rendelete értelmében a négymilliomodik oltás beadását követő naptól a 2020 novemberében átmenetileg bezárt könyvtárak is megnyithattak, és a koronavírus ellen védett, valamint a 18 év alatti személyek számára újra látogathatóvá váltak. A közel négyezer könyvtár több mint 3500 vezetője közül 988 válaszolt az online adatlap kérdéseire. A felmérés főbb eredményeit az alábbiakban foglalhatjuk össze.

A könyvtárak döntő többsége kinyitott

  1. A válaszok megoszlása alapján (1. ábra) úgy tűnik, hogy a magyarországi könyvtárak döntő többsége nagyon várta már, hogy újra fogadhassa látogatóit. A válaszadó könyvtárak 47%-a már a négymilliomodik oltás elérése utáni első héten kinyitotta kapuit az olvasók előtt, míg 19%-uk a második, és további 9%-uk a harmadik héten tette meg ezt a lépést. 2021. május végéig a válaszadó könyvtárak majdnem kilenctizede ki fog nyitni, és alig egytizedük halasztja el a nyitást későbbi időpontra.

1. ábra

 

  1. A válaszadó könyvtárak fele fokozatosan, több lépcsőben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt (2. ábra), míg nagyjából kétötöde átmenet nélkül, de az ajánlott védelmi intézkedések betartásával tervezi az újranyitást.

2. ábra

A válaszadó könyvtárak a korábban már kialakított gyakorlatnak megfelelően, az egészségügyi ajánlások figyelembevételével nyitnak ki újra (3. ábra), hasonlóan ahhoz, ahogy azt korábban is tették. A leggyakrabban alkalmazott védelmi intézkedések most is a kötelező kézfertőtlenítés (90%), a munkatársak számára továbbra is kötelező maszkhasználat (82%), a benntartózkodó olvasók számának korlátozása (74%), biztonságos távolság jelzése (71%), az olvasói asztalok közötti távolság növelése (68%), valamint a visszahozott könyvek karanténba helyezése (65%). A ritkábban alkalmazott védelmi intézkedések közé a kötelező testhőmérséklet-mérés (20%), a plexi védőfalak (19%), az atipikus munkarend (17%), és a könyvtárlátogatás előzetes bejelentkezéshez kötése (11%) tartoznak.

3. ábra

 

  1.  A válaszadó könyvtárak döntő többségében nem ütközik pénzügyi akadályokba a szükséges védelmi intézkedések alkalmazása (4. ábra). A könyvtárak alig 5%-a számolt be arról, hogy vannak olyan védelmi intézkedések, amelyeket szerettek volna alkalmazni, de forráshiány miatt nincs rá lehetőségük. Ilyen okok miatt jellemzően a plexifalak kiépítése és az automata kézfertőtlenítők telepítése marad el, valamint egy-két helyen munkaerőhiány miatt nem sikerül a kívánatos mértékben megvalósítani a különböző eszközök, illetve helyiségek fertőtlenítését, és a könyvtárlátogatók védettségi igazolványainak és hőmérsékletének ellenőrzését.

4. ábra

 

Az új könyvtári szolgáltatások tovább működnek

  1. Bár a válaszadó könyvtárak döntő többsége, amint lehet, azonnal kinyit a járványkockázat mérséklődésével, de úgy tűnik, hogy a bezárások alatt bevezetett innovatív szolgáltatáskínálat jó része továbbra is fennmarad. A bezárások idején a nagyobb könyvtárak élen jártak a szolgáltatások megújításában, illetve kialakításában, annak érdekében, hogy a hagyományos, analóg állományuk és digitális adatbázisaik elérhetőek maradjanak. A járványhelyzetre tekintettel a nagyobb könyvtárak mellett a kisebbek nagy része is biztosította a dokumentumok kölcsönzését könyvtárépületen kívüli könyvátvételi ponton vagy házhoz szállítással. A nagyobb könyvtárakban a különböző dokumentumok már korábban is intenzíven zajló digitalizálása, valamint az ezek távoli elérését lehetővé tevő szolgáltatások kialakítása, illetve fejlesztése tovább fokozódott. A bezárt könyvtárak megkönnyítették az online szolgáltatások elérését, és ahol lehetett, biztosították a távolról történő beiratkozást. Népszerűek lettek az új online tájékoztatási formák, sőt, több helyen megtalálták az online megoldást arra is, hogy átmenetileg a kibertérbe költöztethessék még a rendezvényeket, klubokat, közösségépítő foglalkozásokat is. A koronavírus-válság kevés pozitív hozadéka, hogy elősegítette a digitális szolgáltatások fokozott fejlesztését. A most adott válaszok alapján úgy tűnik, hogy a hazai könyvtárak járványhelyzet hatására bővített, illetve megújított szolgáltatásainak többsége a járvány elmúltával is megmaradhat. A válaszadó könyvtárak 80–90%-a az újranyitást követően is fenn kívánja tartani korábban kialakított távoli hozzáférést biztosító szolgáltatásait.

5. ábra

 

  1. Amennyiben minden valóban a tervek szerint fog történni (6.ábra), úgy az újranyitást követően a válaszadó könyvtárak 66%-ában lesz elérhető a távoli hosszabbítás, 60%-ában a távoli előjegyzés, 50%-ában a távoli referensz szolgáltatás. A könyvtárak 46%-a fog továbbra is működtetni könyvátvételi pontokat, és 41%-ában lesz továbbra is elérhető a könyvek házhozszállítása. Ezekkel szemben továbbra is viszonylag kevés helyen lesz lehetősége az olvasóknak a könyvtárhasználatot meglehetősen megkönnyítő távoli beiratkozásra (28%) vagy az online fizetésre (11%).

6. ábra

Share

További oldalak

Alapdokumentumok

Kapcsolat

1276 Budapest, Pf. 1205

Tel: +36 1 224-3788

Elérhetőségek

Corporate Site - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.